20/01/2022

Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Supă cremă de vin á la Chef Tiberiu Csiszer

timp de citire 4 min

Sofisticat, grandios, licoros sau cu nuanțe alchimice, vinul este licoarea ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. S-au scris tratate despre vin, vinul a încins spirite și tot el le-a potolit, vinul a legat și a desfăcut prietenii, a scris istorii și istorie.

Vinul își desface tainele pentru cunoscători, dar nu se sfiește să stea cuminte și lângă profanii dornici doar să se înfrupte din seva boabelor de strugure și să aprecieze tihna și gustul la ceas de seară, la cină. Că tot veni vorba de mâncare, vinul e un prieten de nădejde al bucătarilor, care l-au folosit și îl folosesc pentru a înnobila o serie de preparate.

Chef Tiberiu Csiszer din Mediaș ne propune astăzi o rețetă inedită, supă cremă de vin, o rețetă pe care a muncit-o de câteva luni, dar pe care e mândru că poate să o propună celor interesați în prag de Weinfest la Mediaș.

„Am lucrat la rețetă alături de o bucătărească cu experiență din Târgu Mureș. Am mai schimbat anumite ingrediente, am modificat câteva chestii la rețetă și, după mai multe încercări, am finalizat-o. A fost un challenge pentru mine, pentru că am vrut să fac o rețetă în care vinul de la Mediaș să fie pus în evidență și să fie ingredientul principal, mai ales că Mediașul este cunoscut ca și vechea metropolă de vin a Transilvaniei, iar anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de Fetească Regală, la cea de-a III-a ediție Weinfest. Vă salut din frumosul oraș Mediaș și vă doresc spor la treabă! O să aveți o surpriză plăcută când o să gustați rețeta”, este mesajul talentatului bucătar medieșean pentru cititorii noștri.

Supă cremă de vin

[ingredients title=”Ingrediente”]

 • 300 ml vin alb demidulce (Chef Tiberiu a folosit vin făcut de tatăl său, un cupaj de Fetească Regală cu Muscat)
 • 150 ml apă
 • 60 gr stafide
 • ouă
 • 200 ml smântână
 • 10 gr amidon
 • 150 gr zahăr
 • 3 gr sare
 • 1 buc. baton de scorțișoară
 • coaja rasă de la o jumătate de portocală

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

 1. Se separă gălbenușul de albuș. Gălbenușurile se amestecă cu amidonul, smântâna și jumătate din zahăr. Albușurile se bat până devin o spumă mai consistentă.
 2. Vinul, apa, stafidele, zahărul și scorțișoara alături de coaja de portocală se pun la foc. Când compoziția fierbe, se adaugă cu o lingură și albușurile bătute și se lasă să fiarbă. Albușul pus cu lingura se va întări prin procesul de fierbere și va căpăta consistență, iar dupa ce a fiert se pune deoparte pe o farfurie.
 3. După ce vinul și celelalte ingrediente au ajuns la temperatura de fierbere, se stinge focul, se lasă 5 minute la temperat, apoi se amestecă cu liezonul alcătuit din galbenușurile de ouă, smântână și amidon. Când se omogenizează toată compoziția, se pune din nou la foc mic, amestecând continuu, până dă un clocot, apoi se stinge focul.
 4. Se servește caldă, într-un bol cu spuma de ouă deasupra. Recomandarea bucătarului este că se pot folosi microplante pentru plating, dar asta e la latitudinea și imaginația fiecăruia.

[/directions]

Poftă bună!

Lasă un răspuns