Oamenii cărții, exploratori în era digitală smart

Oamenii cărții, exploratori în era digitală

Școala de vară ASTRA, o inițiativă organizată de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în perioada 26 – 29 august, s-a desfășurat sub semnul transformărilor esențiale prin care trece întreaga societate în era digitală.

Pornind de la modul de înțelegere, conservare și transmitere a datelor, atelierele au abordat o tematică de actualitate, care include rolul datelor în biblioteca interconectată a secolului XXI, evaluarea informațiilor, cadrul european al competențelor digitale și instrumente digitale pentru gestionarea corectă a referințelor bibliografice.

Școala de vară ASTRA, ediția I, a furnizat un suport de învățare valoros, atât pentru cei care se află la început de carieră, cât și pentru bibliotecarii cu experiență. Informațiile teoretice au fost atent ilustrate cu numeroase exemple, iar activitățile practice au pus în valoare competențele digitale și de comunicare ale participanților. Au fost explorate modalitățile de utilizare a referințelor bibliografice prin intermediul instrumentelor Zotero și Mendeley și gestionarea datelor în mediul digital. În egală măsură, au fost analizate practici pentru interconectarea bazelor de date din biblioteci în sistem deschis (LOD), convertirea, conservarea și transmiterea mai departe a acestora, resursele CERL (Consortium of European Research Libraries), conceptul de date deschise și modele bibliografice.

Silviu Borș, director: „S-au creat punți de comunicare și conexiuni între bibliotecari, mediul academic și cercetarea în domeniul Științelor informării și documentării. Cursurile și activitățile practice au fost un bun prilej de dialog, un schimb de experiență binevenit, au consolidat abilitățile digitale și înțelegerea unor fenomene specifice transformărilor prin care trece societatea contemporană.”

Pe parcursul celor trei zile, exercițiile practice, dialogul și lucrul în echipă au constituit fundamentul experienței de învățare centrată pe valențele noilor tehnologii digitale, evidențiindu-se necesitatea combaterii dezinformării, interconectarea datelor din colecțiile bibliotecilor și impactul acestora asupra vieții cotidiene, profesionale și private. Astfel, s-au pus bazele unei relații durabile între profesioniști care construiesc biblioteca dinamică a viitorului.

Profesorii Școlii de vară au fost: Lenuța Ursachi (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), Robert Coravu (Universitatea din București), Nicolaie Constantinescu (Comunitatea Kosson).

Răspunde