O dată-n viață

O dată-n viață

Doar astăzi, 30 septembrie, până la ora 18.00, în Piața Huet poate fi vizitată expoziția pop-up „Arheologie și politică. Cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Heidelberg și Adamclisi”.

Când soldații germani ocupau România, în 1918, în timpul Primului Război Mondial, profesorul de arheologie din Heidelberg, Friedrich von Duhn, a profitat de această ocazie și a comandat producerea a 54 de mulaje ale unor elemente ale Tropaeum Traiani. „Ar fi un lucru frumos pentru noi, ar onora statul Baden și ar promova foarte mult știința”, a scris von Duhn către Ministerul Culturii din Baden, care și-a dat, într-un timp foarte scurt, consimțământul. În România, un arheolog și fost angajat al lui von Duhn a fost staționat pe postul de căpitan, care coordona lucrările de turnare. Mulțumită armatei, exista forță de muncă nemijlocită la dispoziție.

Din matrițele negative trebuiau realizate ulterior reproducerile propriu-zise (pozitive) și transportate la Heidelberg pentru cercetare. Prin urmare, demersul ambițios a fost finanțat substanțial. Fișierele din Arhivele Generale de Stat din Karlsruhe atestă însă că demersul nu a decurs în totalitate conform planului: Cum se puteau transporta matrițele masive din ghips din Bucuresti la Baden? Unde s-ar putea găzdui și expune toate aceste mulaje la Heidelberg?

În prezent, matrițele se află într-o pivniță a Universității Heidelberg. Expoziția pop-up evidențiază motivul pentru care acestea sunt atât de deosebite și îi prezintă pe sponsorii proeminenți de acum 100 de ani ale acestora. Mulajele propriu-zise sunt expuse în clădirea Heuscheuer, care a fost recondiționată în 2020. Cu un nou concept, noi plăcuțe informative și o iluminare mai bună, mulajele au fost montate la sfârșitul anului 2020. Nou este și ecranul tactil cu o aplicație digitală, care prezintă contextul istoric al monumentului Tropaeum Traiani și face parte, de asemenea, din expoziția pop-up.

Evenimentul organizat de Universitatea din Heidelberg a mai fost găzduit de orașele Viena și Cluj-Napoca. De la Sibiu, expoziția itinerantă va ajunge la București și apoi în Constanța, urmând practic drumul ei spre „casă”, spre Dobrogea.

Răspunde