Muzeul ASTRA ajută turiștii să descopere altfel Delta Dunării

Muzeul ASTRA ajută turiștii să descopere altfel Delta Dunării

De peste 60 de ani, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu se implică în salvarea patrimoniului Deltei Dunării, iar acest colț al țării are nevoie de sprijin mai mult ca oricând, pentru a beneficia de turism de calitate, consideră managerul Ciprian Anghel Ștefan.

În acest sfârșit de săptămână, Muzeul ASTRA a avut un stand special la „Sărbătoarea borşului de peşte„, un eveniment organizat de Primăria comunei Crişan pentru a promova tradiţiile comunităţilor locale din Delta Dunării.

Ciprian Ștefan conduce delegația din Sibiu care participă la întâlnirea comunităților tulcene. El reaminteşte că prestigioasa entitate muzeală este prezentă în Deltă din anul 1957, atunci când a luat de aici cinci mori de vânt pe care le-a reconstruit în Dumbrava Sibiului.

„E momentul să dăm ceva înapoi comunităţilor. Ajutăm comunităţile să-şi redescopere valorile, iar oamenii să descopere altfel Delta. Hai să-i duc pe un canal, să vadă ce înseamnă să mănânci bulbul papurei, seminţele nufărului, ce înseamnă viţa de vie sălbatică, nu cea pusă, ce înseamnă minunăţia asta a faunei din Deltă, să vadă că Delta nu se rezumă doar la pescuit şi chefuri! Aş face câteva replici ale morilor de vânt şi le-aş face funcţionale în Deltă, pentru că morile de vânt sunt de aici. Aceste elemente pot defini turismul de calitate şi o reţea turistică prin care comunităţile îşi valorizează resursele”, a explicat directorul general al Muzeului ASTRA, citat de Agerpres.

De asemenea, cele două case din Letea luate anul trecut de muzeul sibian sunt refăcute în această perioadă și ar putea intra anul viitor în circuitul de vizitare.

„Acum ducem 150 de saci de bălegar de cal din Letea. Sperăm să le finalizăm anul viitor, dar depinde de buget. Aş prefera ca Ministerul Culturii să fie capabil să revigoreze acel instrument financiar existent până acum patru sau cinci ani – «Patrimoniul în pericol». Nu e treaba sponsorului să asigure patrimoniul naţional. Statul trebuie să găsească soluţii, să identifice instrumentele financiare, iar sponsorii trebuie să mă ajute să valorizez monumentele, să încurajez populaţia să revină acasă. Prefer ca sponsorii să fie aici, în comunităţi, să creeze evenimente şi să organizeze team-building-uri în patru sau cinci gospodării tradiţionale”, este de părere Ciprian Ştefan.

În afară de documentarea în teren și aducerea unor construcții reprezentative în Muzeul în aer liber, CNM ASTRA depune eforturi și pentru conservarea tradițiilor comunităților multietnice din Delta Dunării, prin organizarea unor evenimente care pun în valoare muzica, dansurile și gastronomia, sub genericul „Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA”, precum și invitând ansambluri artistice, pescari, meșteri sau bucătari la „ASTRA Multicultural”, cel mai mare festival anual dedicat minorităților naționale din România.

Răspunde