Lansare cu degustare: „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich

Lansare cu degustare: „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich

Pasionații de artă culinară sunt invitați la un eveniment care conectează generații, culturi și cele mai alese savori transilvane!

Luni, 20 septembrie, începând cu ora 17:00, va avea loc prezentarea ediției în limba română a volumului „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, lucrare apărută la Editura Armanis a Bibliotecii ASTRA, în traducerea jurnalistei Ruxandra Stănescu.  Evenimentul va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, str. Mitropoliei, nr. 30.

Cartea cuprinde o serie impresionantă de rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Dan Nanu, istoric: „Elise Fröhlich a fost una dintre numeroasele gospodine, originară din zona Sibiului, dedicate vieții de familie și artei culinare, scopul său fiind acela de a împărtăși celor interesați bunele practici în domeniu. Prima ediție a cărții, apărută în anul 1897, a avut un succes răsunător în rândul femeilor din spațiul multietnic al Transilvaniei, astfel că, la finalul anului 1910 a fost republicată într-o variantă îmbunătățită. Această ediție se regăsește, în exemplar original, în colecția Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, cu titlul «Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen».”

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca ASTRA și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Răspunde