Experiențe autentice la „Târgul Sibian”

Experiențe autentice la „Târgul Sibian”

Gastronomie tradițională ca la Sadu, împletit nuiele și pictat mobilier sunt cele trei „episoade” ale evenimentului „Târgul Sibian – experiențe autentice”, pus în scenă, la Muzeul ASTRA, în acest sfârșit de săptămână. 

În perioada 17-19 septembrie, la Muzeul în aer liber va avea loc o serie de ateliere gastronomice, organizate cu scopul de a promova cultura tradițională a comunităților multietnice din zona Sibiului prin mâncăruri sățioase, potrivite pentru masa de sărbătoare a fiecărui român. Atelierele gastronomice se vor desfășura la Târgul de țară.

Mihaela Gherghel, muzeograf: „Proiectul «Târgul Sibian – experiențe autentice» aduce în centrul atenției relația dintre mediile rurale și cele urbane ale județului Sibiu, primele asigurând prin piețe o importanță sursă de hrană, știut fiind faptul că aceste comunități rurale au generat tradiții ce au devenit un mod de viață și în mediul urban. Prin aceste ateliere gastronomice, din acest weekend, vor fi revalorizate moșteniri culturale ale unor rețetare și soiuri de legume și fructe moștenite din tradiția românească.”

Astăzi, 17 septembrie, începând cu ora 14, se vor pregăti mâncăruri din carne de porc: ciorbă acră cu tarhon și pomana porcului, alături de jumări proaspete. Mâine, tot de la ora 14, preparatele vor fi mai numeroase, atât din carne de porc, cât și din carne de vițel: ciorbă de fasole boabe cu afumătură, tocăniță din carne de porc, gulyaș cu carne de vițel, jumări proaspete, iar pe jăratic se vor prepeli cârnați proaspeți din carne de porc și felii de ceafă. Duminică, se vor mai prepara tocăniță și frigărui, pentru cei doritori, între orele 12 și 15.

Atelierele gastronomice vor fi susținute de gospodari din Sadu, care vor găti după rânduiala învățată din străbuni, pregătind mâncăruri așa cum se aflau pe masa oricărui localnic din Mărginimea Sibiului în prag de toamnă.

Meșteșug din vechime

Prin atelierul de împletit nuiele, programat sâmbătă, 18 septembrie, între orele 10-18, la gospodăria de rudari Poiana-Perișani, județul Vâlcea, Muzeul ASTRA vrea să demonstreze că Sibiul s-a dezvoltat în timp ca un centru de schimburi culturale și economice multietnic, propice dezvoltării meșteșugurilor, comerțului și păstrării identității culturale. Arta împletitului de nuiele este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului. Crengile de răchită, alunul, trestia și papura se folosesc și în prezent pentru obținerea obiectelor gospodărești (coșuri pentru fructe, coșuri de piață, scaune, măsuțe și garduri împletite). În cadrul atelierului, vizitatorii muzeului pot observa etapele de obținere a obiectelor împletite, pot întreba meșterii despre tainele meșteșugului împletirii de nuiele și pot achiziționa rodul muncii lor.

Tradiție transilvăneană

Gospodăria-atelier de negustor ambulant din Goiești-Vidra, județul Alba, va găzdui duminică, 19 septembrie, între orele 10 și 18, un atelier de pictat mobilier ce are ca scop punerea în valoare a acestui meșteșug, unul moștenit și transmis după vechea tradiție transilvăneană multiculturală. În patrimoniul Muzeului ASTRA se află numeroase piese de mobilier românesc, săsesc și maghiar pictat, care păstrează arta meșterilor rurali și breslelor din cetăți, începând cu sec. al XVI-lea și până în sec. al XIX-lea. În cadrul atelierului se vor respecta cromatica (roșu, albastru și galben), temele (natura, sentimentele de speranță și iubire, starea de inocență, prestigiul social) și motivele artistice consacrate (copacul vieții, floarea de liliac, laleaua, trandafirul, floarea de mac, floarea de cicoare).

Vizitatorii muzeului pot asista la atelier sau chiar să participe împreună cu meșterii la pictarea mobilierului pus la dispoziție de muzeu (scaune cu spătar, scăunele, cuiere și bănci).

Răspunde