Despre oameni și urși

Despre oameni și urși

Festivalul Astra Film Sibiu a debutat aseară cu un eveniment de deschidere mai emoționant ca niciodată, urmat de proiecția unui film-eveniment, o dezbatere aprinsă și un delicat cine-concert. Publicul numeros, care a umplut băncile din fața Scenei Lac din Muzeul în aer liber, a avut parte de la început de o surpriză: zeci de locuri erau ocupate de urși de pluș, îmbrăcați cu tricouri Astra Film Festival.

„Să nu ne facem iluzii: fiecare dintre noi contribuie zilnic la deteriorarea planetei Pământ. Este casa noastră, a tuturor. Oameni și urși, suntem cu toții pe aceeași planetă. Urșii veniți la Astra Film Festival ne arată tuturor că problema este a fiecăruia dintre noi, nu doar a partidelor, instituțiilor sau a activiștilor și ONG-urilor de mediu. Oameni și urși, avem aceeași casă: planeta Pământ. Noi toți suntem responsabili, prin felul în care trăim pe planetă. Urșii din sala de cinema trebuie să ne amintească acest lucru!” este mesajul organizatorilor, care au explicat prezența urșilor la cea de-a 28-a ediție Astra Film Festival.

Prin prezența urșilor în public, la proiecții și evenimente, organizatorii îndeamnă spectatorii să renunțe la clișeul de a se mira și a-i alerta doar pe ceilalți în legătură cu consecințele dramaticelor schimbări climatice și îi încurajează să se întrebe ce poate face fiecare, cum își poate schimba modul de viață astfel încât să nu facă rău vieții de pe Pământ.

În contextul temei „Alerta de colaps climatic”, una dintre temele principale ale festivalului, la gla de deschidere au participat de asemenea aproape 100 de persoane care au venit pe biciclete la eveniment. Organizatorii anunță că persoanele care vor veni cu bicicleta la oricare proiecție sau eveniment din cadrul Astra Film Festival 2021 vor putea intra câte doi pe un bilet.

Filmul care a deschis festivalul de la Sibiu i-a ținut aproape nemișcați pe bănci, timp de aproape două ore, pe cei 1.000 de spectatori. „Acum știi” / „Once You Know”, filmul regizorului francez Emmanuel Cappellin, pleacă de la ideea că schimbările climatice vor arunca lumea în colaps și ridică o întrebare chinuitoare: „Ce sens mai are tot ce faci când s-ar putea să fie prea târziu?”.

„E periculos să spui că nu se mai poate face nimic, chiar dacă pare că deja este prea târziu. Societatea are nevoie de conștientizare, pentru că nu putem să nu facem nimic. Trebuie să acționăm. Contează fiecare lucru bun pe care îl facem, fiecare gest, inclusiv să vedem filme precum acesta și să devenim, fiecare, individual, mai responsabil. În acest fel, societatea se poate schimba și poate contribui la politici publice responsabile”, este ideea exprimată de Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme și cercetător la Institutul Național de Optoelectronică, invitatul Teodorei Tompea la dezbaterea Doc Talk care a urmat proiecției.

Răspunde