Biblioteca ASTRA și Asociația „Prietenii Bibliotecii ASTRA” susțin cultura română peste hotare

Biblioteca ASTRA și Asociația „Prietenii Bibliotecii ASTRA” susțin cultura română peste hotare

Asociația „Prietenii Bibliotecii ASTRA” Sibiu a făcut o donație de peste 600 de volume bibliotecii publice din localitatea basarabeană Trinca.

Au fost donate partenerului din Republica Moldova: cărți de literatură clasică română şi universală, literatură pentru copii, istorie și teologie, atlase şi albume turistice, lucrări științifice din domenii umaniste. Această acțiune face parte din Agenda Culturală a județului Sibiu, fiind co-finanțată de Consiliul Județean Sibiu, și s-a desfășurat în perioada 9 – 12 septembrie. De asemenea, a fost donat un set de 50 de fotografii pentru prezentarea expozițiilor foto „Patrimoniul cultural sibian, valori europene” și „Basarabeanul Vasile Stroescu, unul dintre susținătorii ASTREI”.

Scopul proiectului „Cartea fără frontiere” constă în promovarea culturii române și universale, susținând conexiunile între instituții de cultură din România și comunitățile românești din afara granițelor țării, în special din Republica Moldova. Dacă anul trecut donația Asociației și a partenerilor săi a ajuns la Biblioteca Raională „Andrei Ciurunga” din Cahul, anul acesta a fost aleasă Biblioteca din Trinca, raionul Edineț, Republica Moldova, localitatea în care s-a născut marele patriot român și filantrop Vasile Stroescu (1845-1926).

„Basarabeanul Vasile Stroescu s-a alăturat, în epocă, pleiadei de mecena cu suflet românesc, strălucit reprezentată de Emanoil Gojdu, care au susținut viața bisericească, educația și cultura românilor ardeleni. În anul în care se împlinesc 160 de ani de la înființarea Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii Centrale a acesteia, prima biblioteca publică a românilor transilvăneni, întoarcem o pagină de istorie și încercăm să readucem în atenția publicului contemporan figura ilustrului filantrop Vasile Stroescu. Membru onorific al Academiei Române, primul președinte al Parlamentului României Mari, Vasile Stroescu a contribuit substanțial la construcția de școli, biserici și spitale în toate provinciile românești, îndeosebi în Ardeal, sprijinind totodată numeroase instituții culturale. Mulțumim reprezentanților Bibliotecii din localitatea Trinca și ai autorităților locale pentru căldura cu care ne-au întâmpinat.”, a precizat Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Proiectul „Cartea fără frontiere” a fost inițiat și coordonat de către dr. Silviu Borș, dr. Bogdan Andriescu și dr. Dan Nanu, din partea Bibliotecii ASTRA și a Asociației „Prietenii Bibliotecii ASTRA”, în colaborare cu Fundația Gojdu și Facultatea Transfrontalieră a Universității Dunărea de Jos din Galați, reprezentată prin dr. Gina Aurora Necula, decan și dr. Tetiana Toma, lector universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *