Turiștii descoperă la Muzeul ASTRA cum se obțineau mierea și ceara pentru lumânări în satul tradițional

Turiștii descoperă la Muzeul ASTRA cum se obțineau mierea și ceara pentru lumânări în satul tradițional

Muzeul ASTRA organizează, în perioada 6-7 august, un atelier apicol de retezat știubeiele și un altul de pregătire a cerii pentru confecționarea lumânărilor.

Cele două ateliere vor avea loc timp de două zile, în intervalul orar 10 – 16, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos.

Atelierul apicol de astăzi, 6 august, va prezenta instrumentarul și metodele arhaice de extragere a mierii. În atelierul gospodăriei din Sebeșu de Jos, vizitatorii vor afla de la trei apicultori profesioniști din județul Sibiu cum foloseau boștinarii în trecut reziduurile rămase în urma extragerii mierii.

Retezatul știubeielor este un procedeu arhaic de extracție a mierii din buduroaie (știubeie) sau coșnițe apicole, prin afumarea lor. Procedeul acesta va fi înlocuit pe parcurs cu metodele moderne de extracție date de centrifugile apicole modernizate. Retezatul știubeielor era legat de marile sărbători religioase ale verii sau ale toamnei (20 iulie, 6 și 29 august, 14 septembrie).

Sâmbătă, 7 august, la atelierul de pregătire a cerii pentru confecționarea lumânărilor, un meșter lumânărar din Sebeșu de Jos va ilustra vizitatorilor tehnicile arhaice de pregătire a cerii pentru turnare, în vederea obținerii lumânărilor. Totodată, în cadrul acestui atelier, vizitatorii pot descoperi atât tehnicile tradiționale, cât și pe cele mai moderne de obținere a lumânărilor.

Cele două ateliere fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Răspunde