Trei ecouri artistice la scrierile lui Cioran

Trei ecouri artistice la scrierile lui Cioran

Expoziția „De la Cioran”, organizată de Muzeul Brukenthal în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, este un omagiu adus scriitorului Emil Cioran, născut la Rășinari, în urmă cu 110 ani.

Expoziția este o privire artistică asupra filozofului apatrid care și-a făcut patrie din limba franceză a doi artiști francezi și o artistă româncă. Picturile artistei Mirela Vasile („Printre sfinți”), lucrările-tablou de sticlă ale artistei franceze Laurence Bourgeois („Fereastră spre Nimic”) și desenele în tuș ale lui Jean-Marc Barrier („Cioran la marginea negării”), francez deopotrivă, vor fi expuse pe durata FITS, anunță coordonatorii Cristina Mihu și Bogdan Runcan.

Vernisajul va avea loc astăzi, 20 august, de la ora 15.30.

Muzeul de Artă Contemporană din str. Tribunei nr. 6 găzduiește evenimentul inclus în programul FITS din 20 august până pe 30 august, cu momente în prezența artiștilor în primul weekend al expoziției.

Mirela Vasile este absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea și prezintă picturi în ulei și foiță de aur pe un strat de ghips pe suport lemnos. Fiecare lucrare cunoaște un moment de alb imaculat, acel strat fin de ghips ca o primă etapă de iubire, ca o gură de aer adânc, un centru pentru vibrația culorii și a foiței de aur ulterioare. Pentru Sibiu, inspirația o reprezintă sfinții din scrierile lui Cioran, coborâți prin lacrimi aici printre noi.

Laurence Bourgeois (Lô) trăiește în regiunea Occitania, în localitatea Rivel din inima zonei naturale Kercorb. Ea creează de peste 15 ani în atelierul ei de scrieri poetice de sticlă și hârtie lucrări unice de dialog între materie și poezie. Cartea Fenêtre sur le Rien (Fereastră spre Nimic) constituie o bogată colecție de texte în stare brută și în ecou la aceste texte s-au născut desene, gravuri inedite, hârtie vegetală și bineînțeles sticlă, toate grupate în tablouri prin tehnica fuzionării sticlei.

Jean-Marc Barrier este poet, pictor, grafician, fotograf și editor. El caută pe hârtie spațiu de respiro, iar tușul – născut din lemn ars – ajută la crearea unui alt alb unde tot ce nu poate fi rostit respiră. Instinctiv, adaugă un timp meditativ lucrărilor lui prin broderii de linii întrerupte și perle de lemn în desenele lui sălbatice. Rezonanța cu Cioran este chiar stilul lui paradoxal, un pesimist radical vorbind într-un stil viu, ușor și revigorant.

Răspunde