Astăzi avem pentru voi o rețetă de inspirație mediteraneană!
Brânza de capră, uleiul de măsline și condimentele adorate în bucătăria italiană, iberică sau elenă sunt esențiale pentru reușita acestui preparat gândit de Chef Bogdan Roman din Sibiu. Tot el ne învață să pregătim pastele și sosul, astfel încât să nu folosim ingrediente din comerț.
Tortelli cu brânză de capră și ardei pe sos Pesto Genovez
[ingredients title=”Ingrediente pentru aluatul de paste”]
- 225 g făină
- 2 ouă de mărime medie
- 2 gălbenușuri de ou
- un praf de nucșoară
- un praf de sare
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingrediente pentru umplutură”]
- 50 g brânză de capră moale (cremoasă)
- 1 ardei roșu
- jumătate de dovlecel tocat fin
- jumătate de ceapă tocată mărunt
- sare și piper după gust
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingrediente pentru Pesto Genovez”]
- 20 g semințe de pin prăjite ușor
- 50 g frunze de busuioc proaspăt
- 1 grăunțe de usturoi
- sucul de la un sfert de lămâie
- 60 ml ulei de măsline extra virgin
- 20 g parmezan ras
- sare și piper după gust
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Cernem făina împreună cu sarea într-un vas încăpător. În alt vas amestecăm bine ouăle cu uleiul, gălbenușurile și nucșoara. Turnăm ouăle puțin câte puțin peste făină și amestecăm cu vârfurile degetelor până se fac frecăței. Apoi frământăm bine timp de 10 minute. Aluatul astfel format îl împărțim în două și îl învelim în folie de bucătărie. Îl lăsăm la frigider minim o oră. În acest timp vom pregăti sosul pesto și umplutura pentru tortelli.
- Pentru umplutură, ungem ardeiul cu puțin ulei și îl coacem la cuptor până e moale și pielea e arsă. Îl lăsăm câteva minute să se odihnească într-un vas acoperit după ce presărăm sare pe el. După ce a stat câteva minute și s-a înmuiat coaja, îl curățăm bine de pielița arsă și de sâmburi. Îl tocăm mărunt. Separat călim ușor, în puțin ulei de măsline, ceapa și dovlecelul tocate fin. După ce s-au înmuiat, le scoatem într-o sită. Adăugăm și ardeiul tocat și lăsăm să se scurgă bine. Brânza de capră o rupem în bucăți mici. O adăugăm peste legume și o amestecăm bine cu ajutorul unei furculițe, până se omogenizează compoziția. Adăugăm puțin pesmet alb până se leagă compoziția. O lăsăm să se răcească.
- Pentru pesto, vom pune într-un vas de blender toate ingredientele. Pasăm cu blenderul toată compoziția până se leagă într-un sos.
- Scoatem aluatul de la rece și întindem o foaie subțire. Tăiem cercuri de aproximativ 7 cm diametru. În jumătatea superioară, punem câte o linguriță de compoziție. Acoperim cu jumătatea inferioară și lipim bine marginea. Trebuie să arate ca o jumătate de cerc. Ridicăm ușor marginea lipită și apropiem colțurile. Lipim colțurile unul de altul prin presare.
- Puneți un vas încăpător cu apă la fiert împreună cu o lingură bună de sare și un strop de ulei de măsline. Când clocotește apa, adăugați tortelli și, după ce apa dă din nou în clocot, fierbeți 2 minute. Scurgeți pastele bine și așezați-le pe farfurie peste pesto. Presărați puțin parmezan peste tortelli și un strop de ulei de măsline extra virgin.
[/directions]