Sibiul, „un spațiu sacru” al artei tradiționale

Sibiul, „un spațiu sacru” al artei tradiționale

Secretarul literar al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, lect.univ. Andrei C. Șerban, salută proiectul Muzeului ASTRA care vizează transformarea Casei Artelor într-un hub cultural unic în România.

Andrei C. Șerban a apreciat, într-un interviu, că o revitalizare a artei tradiționale i se pare un recurs necesar la originile noastre, iar proiectul va contribui activ la promovarea valorilor culturale regionale

„Centrul de activități și resurse regionale (C.A.R.R.) este o investiție oportună pentru viața culturală a Sibiului, cu siguranță, din moment ce Sibiul a reprezentat dintotdeauna un fel de spațiu sacru al meșteșugarilor și al artei tradiționale, iar o revitalizare a artei tradiționale în contextul acestei digitalizări excesive și a acestei hipertehnologii mi se pare un recurs necesar la originile noastre, la contextul care ne-a creat identitatea. Sibiul nu este doar o Capitală Culturală Europeană care s-a afirmat prin teatru, ci și prin patrimoniul său local, care a devenit un bun național și, sper eu, european”, a spus acesta.

Întrebat dacă meșterii tradiționali ar putea juca un rol în restaurarea monumentelor istorice, așa cum își propune una dintre direcțiile proiectului derulat de CNM ASTRA, Andrei Șerban este de părere că o astfel de implicare ar contribui la salvarea unor meserii aflate pe cale de dispariție. „Meșterii ar trebui să joace un rol important în general, în condițiile în care, în acest secol foarte rapid, meșteșugarii, săracii, au ajuns un fel de Cenușăreasă a breslei, în sensul că foarte multe meserii sunt pe punctul de a dispărea total, deci o inițiativă de acest gen, venită din partea unei instituții atât de importante ca Muzeul ASTRA, mi se pare esențială”, a conchis Șerban.

Casa Artelor este cel mai nou model de business cultural al Muzeului ASTRA, un hub creativ în care meșteșugurile trecute, prezente și viitoare vor dinamiza acest monument istoric restaurat. Proiectul în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro este implementat în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024 și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.

Răspunde