Semințele de in și beneficiile lor pentru sănătate

Semințele de in și beneficiile lor pentru sănătate

Semințele de in (Linum usitatissimum) se numără printre aliații importanți ai nutriției corecte. Sunt alimente complexe care pot înlocui, de exemplu, ouăle.

„Dacă sunt incluse într-o alimentație echilibrată, semințele de in pot proteja inima, previn depozitarea colesterolului pe artere, reduc inflamația acestora și pot reduce în mod natural tensiunea. Pot reduce riscul de cancer datorită compușilor cu proprietăți antioxidante și estrogene, scăzând riscul de cancer de sân, de prostată, de colon și de piele. Consumul regulat de semințe de in poate proteja creierul de diverse afecțiuni, promovează echilibrul hormonal, poate regla nivelul colesterolului și nivelul glicemiei, iar fibrele conținute te ajută în regimul de slăbire sau pot ține foamea la distanță”, explică dr. Ghizela Vonica, șef secție Muzeul de Istorie Naturală în cadrul Muzeului Național Brukenthal Sibiu.

Potrivit acesteia, semințele de in – pe lângă alte semințe – pot asigura corpului nutrienți foarte valoroși pentru sănătate.

Cum putem consuma semințele de in?

„Inul este cunoscut de mii de ani ca plantă alimentară, fiind cultivată pentru semințele ei foarte nutritive. Semințele de in sunt bogate în fibre, proteine, grăsimi sănătoase, antioxidanți, vitamine (complexul B, vitamina E) și minerale (mangan, magneziu, fosfor şi cupru). Aceste semințe au un strat exterior dur și pot trece nedigerate prin intestin, de aceea, trebuiesc înmuiate în prealabil în multă apă înainte de consum. Semințele de in se pot consuma la aproape fiecare masă: dimineața în iaurturi, în smoothie-uri, ca înlocuitor de ou, în rețetele vegane, în brânza de vaci etc. O veste bună este că aceste seminţe nu conţin gluten, putând fi consumate în siguranţă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau boala celiacă”, recomandă Ghizela Vonica.

Răspunde