Romanian Beef Master: Sibiul și renașterea unui fenomen gastronomic

Romanian Beef Master: Sibiul și renașterea unui fenomen gastronomic

Prima competiție culinară dedicată cărnii de vită produsă în România a dat semnalul unei revoluții a gustului! Prin „Romanian Beef Master“, Sibiul face din nou istorie în gastronomie.

Chef Radu Zărnescu, președintele Euro-Toques România și laureat al unei competiții mondiale în care a promovat carnea de vită, a pus la cale acest eveniment chiar în anul în care județul Sibiu a purtat titlul de Regiune Gastronomică Europeană, însă pandemia i-a împiedicat planurile până acum.

Promovarea produselor locale

“În 2019, am fost într-o competiție în cadrul G20, summit-ul care s-a ținut în Japonia. Am concurat într-un concurs unde am promovat vita certificată Kobe, vita japoneză Wagyu și am luat locul III mondial. În momentul în care m-am întors acasă, la Festivalul Bujorului de Munte de la Gura Râului, mi-am promis mie că trebuie să fac un asemenea eveniment și în România, ca să punem în valoare carnea de vită crescută în țara noastră și să-i dăm un loc de cinste în gastronomia generală. Era oportun să facem un concurs, însoțit de o sesiune largă de degustări, de teste, de diverse aparate, instrumente, utilaje cu ajutorul cărora poți să gătești carne de vită. Colegii pe care i-am selectat s-au pregătit la înălțime. Au prezentat niște farfurii deosebite și chiar pot să mă mândresc cu toți. Pentru mine toți au fost la fel de buni, pentru că știu cât au luptat în spate ca să facă aceste preparate. Bineînțeles, trebuie să-i numim pe cei mai buni: Adrian Șipoteanu, Ioan David și Gigi Fedeleș. Am reușit, prin acest eveniment, să mai punem o piatră la zidul pe care încercăm să-l construim în vederea promovării produselor locale”, ne-a precizat Zărnescu.

Cei mai buni dintre cei buni

Momentul a venit, în sfârșit, iar 18 bucătari profesioniști s-au întrecut pentru marele trofeu „Romanian Beef Master“, miercuri, 4 august, la noul salon de evenimente „Symphony by the Lake“ din Șelimbăr, unde Radu Zărnescu este Executive Chef. Concurenții au gătit exclusiv cu produse din țara noastră, folosind condimente, legume și carne de vită din producția autohtonă.

Adrian Lucian Șipoteanu, Ioan David și Gigi Fedeleș sunt cei trei componenți ai echipei câștigătoare. Printre cei 18 membri ai juriului s-au numărat: Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Octavian Isailă, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Sibiu, Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, numeroși fermieri, procesatori, specialiști în gastronomie din toată țara.

“Am trăit o experiență mai mult decât inedită, poate chiar o poveste de viață expusă de cei mai mari profesioniști ai artei culinare. Turul gastronomic oferit de cele șase echipe ne-a creat destul de multă dificultate nouă, juraților, ca să deliberăm. Personal, am avut o provocare extraordinar de mare să evaluez nu numai gustul, ci și complexitatea fiecărei povești a creației pe care masterchefii au pus-o pe farfurie”, ne-a mărturisit Valentin Ivan.

Octavian Isailă, președinte CCIA Sibiu: “Am avut onoarea să particip la prima ediție Romanian Beef Master, un eveniment deosebit pentru promovarea produselor și preparatelor locale organizat de pionieri în competițiile culinare profesionale. Eveniment excelent marca Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) și Euro-Toques România!”

Consumul de carne de vită românească este încurajat prin organizarea de evenimente precum „Romanian Beef Master”, a apreciat ministrul Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii: Carnea de vită este specială

Mesajul oaspetelui de la Guvern a fost unul de susținere pentru astfel de manifestări care îmbină educația culinară cu promovarea produselor românești. “Am observat în ultima perioadă că s-a schimbat mult comportamentul românilor. Începem și noi să consumăm mai multă carne de vită. Noi, în mod tradițional, mai ales în Ardeal, eram în primul rând consumatori de carne de porc și pasăre. Eu mănânc orice tip de carne, pentru că tatăl meu era măcelar și am fost obișnuiți de acasă să consumăm în general carne, iar maică-mea, fiind casnică, a avut timp să gătească pentru cei patru frați. Orice carne o prefer, dar carnea de vită este mai specială, mai deosebită! Și carnea de oaie este foarte valoroasă”, a mărturisit ministrul Agriculturii.

“Cred că și carnea de vită ar trebui să dobândească pentru noi o prioritate, pentru că deja Sibiul este unul dintre cele mai mari poli de creștere a cărnii de vită Angus. Pentru noi, pentru Mărginimea Sibiului, cred că ar fi cea mai mare oportunitate să gândim ca al doilea concurs să fie dedicat cărnii de oaie”, este de părere Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Evaluarea calității preparatelor pregătite la diferite ustensile de gătit inedite, precum tandoor, țest din fontă sau smoker, folosind diferite tehnici realizate de membrii asociațiilor Euro-Toques România și Asociația Culturală Euro Est Alternativ, a fost o altă provocare lansată participanților la spectacolul culinar desfășurat în curtea interioară, unde sute de sibieni au dovedit același apetit ca în 2019 pentru evenimentele organizate de Radu Zărnescu.

Chef Radu Zărnescu: “Pentru cei care gătesc vita, le recomand un singur lucru: să nu omoare animalul de două ori. Adică, odată ce a fost sacrificat, al doilea pas deosebit de important este să învețe să gătească carnea de vită foarte bine, s-o facă gustoasă, savuroasă, să n-o ducă în limite extreme, unde ea deja suferă transformări. Aspectul contează foarte mult la carne, acel roșu intens pe care-l are carnea de vită e păcat să dispară din farfurie printr-o tehnică greșită. Carnea de vită trebuie să fie suculentă, în primul rând, pentru că tot gustul original, autentic, îl conține acel suc al cărnii. Dacă îl lăsăm un pic în sânge, totdeauna o să simțim o aromă specială. Să nu uităm că vita este printre puținele animale care-și transmit gustul din alimentație în textura cărnii.”

După o zi întreagă în care s-au aflat la dispoziția gurmanzilor, bucătarii au avut parte și ei de câteva surprize, iar doi dintre cei care au primit premii speciale din partea organizatorilor sunt sibienii Mircea “Papa Mitch” Lotrean – pentru cel mai bun show culinar și Chef Rareș Moga, de la JoyMe – pentru cea mai bună picanha.

Vinuri selecționate de la crame românești de prestigiu au însoțit evenimentul culinar, dar și berea artizanală de la Ferma de Bere și Eco Zen Boutique Sibiu. La standul lor s-a oprit câteva minute și ministrul Oros, pentru un pahar de licoare meșteșugită și unul de vorbă. „Am fost invitati de către organizatorii concursului Romanian Beef Master să participăm la acest eveniment. Chefii s-au întrecut în gătit, noi am răcit berea și astfel toata lumea s-a putut bucura de o zi superbă. Pilsnerul by Antica a curs continuu, răcorind și completând atmosfera de concurs a chefilor. Mulțumim tuturor celor care ne-au vizitat și au încercat berile Antica! Mulțumim, de asemenea, ECO ZEN Boutique pentru suportul lor de-a lungul timpului și organizatorilor acestui eveniment unic!”, au spus cei de la Ferma de Bere.

Răspunde