Nuntă ciobănească și degustare de bucate ca la stână

Nuntă ciobănească și degustare de bucate ca la stână

„Nunta ciobănească” de la Rășinari va fi pusă în scenă, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, mâine, 14 august, de la ora 13, la gospodăria din Rășinari, dar și la staulul adus de pe dealul Dârjani, o pendulare între monumente aduse din Rășinari ce trimite cu gândul la deplasările turmelor de oi între gospodăria din vatra satului și staulele și colibele unde se găseau de primăvara până toamna târziu.

Această piesă este inspirată din viața pastorală, una dintre ocupațiile tradiționale principale ale rășinărenilor din cele mai vechi timpuri.

Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA: „Nunta este modalitatea prin care se prezintă credințele, obiceiurile și superstițiile acestei comunități, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, multe fiind actuale chiar și în ziua de astăzi. «Nunta ciobănească» este creaţia lui Corneliu Dragoman Lubinschi, scrisă în anul 1957, fiind pusă în scenă cu ilustrațiile muzicale culese şi prelucrate de dirijorul Gheorghe Șoima. Autorul, răşinărean şi el, a scris această piesă special pentru ansamblul folcloric din Rășinari, o formaţie cu vechi tradiţii în domeniul artistic căci există documente ce atestă existența sa încă din 1884. Autenticitatea operei şi mai ales autenticitatea cântecelor, a punerii în scenă şi jocul rolurilor au fost confirmate prin obţinerea Premiului de Stat în anul 1957, la Bucureşti. Repusă în scenă în anul 2017, la inițiativa domnului primar Bucur Bogdan și a nepoatei autorului, Carmen Olteanu, piesa a fost jucată pentru prima dată integral de Rusalii în Căminul Cultural Rășinari.”

În forma actuală, regia artistică a piesei a fost asigurată de Cătălin Grigoraș, având ca îndrumător muzical pe Ana Iliu Gladcă și fluieraș pe Alexandru Tărtăreanu. În piesă sunt implicați aproximativ 40 de rășinăreni, cu vârste între 12 și 70 de ani.

La „nuntă” sunteți invitați să descoperiți obiceiuri vechi pastorale, elemente de port, cântece tradiționale, povești spuse în graiul specific și tot ce ține de culoarea locală a rășinărenilor. La final, spectatorii vor putea să deguste preparatul specific vieții pastorale: cocoloșul cu brânză. Atelierul de preparate ca la stână, prin sațietatea cocoloșului, are ca scop introducerea vizitatorilor din muzeu în atmosfera stânelor de altădată la care, în aerul tare de munte, oaspeții erau întâmpinați cu produsul cel mai valoros din rodul muncii ciobanilor: brânza de munte.

„Nunta ciobănească” și atelierul de preparate ca la stână fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Răspunde