De la grâu la gogoși

De la grâu la gogoși

Dor de gogoșile bunicii? Le găsiți în Muzeul ASTRA, în fiecare zi, până pe 12 august.

Atelierele pregătite aici, în cadrul programului „Școala în satul tradițional”, vă vor învăța tot procesul: măcinați făina, o cântăriți, frământați aluatul, îi dați formă, lăsați bunătățile în grija focului aprig pentru câteva minute și apoi vă bucurați de ele pe loc!

În această săptămână, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, angajații și voluntarii sunt gata să vă arate cum reușeau străbunii noștri să obțină bucatele cu aromă de poveste. Totul începe la moara cu cai din Sâmpetru Mare – Timiș, unde veți face cunoștință cu muzeograful Camelia Repede. Pasionată de roata morii, datorită bunicului ei, care a fost morar prin părțile Dobrogei, Camelia vă explică tot ce trebuie să știți despre măcinatul grâului și al porumbului. Pulberea prețioasă, obținută uneori cu sudoare, ajunge ceva mai sus în muzeu, la gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică – Sibiu, acolo unde vă așteaptă bucătăreasa Maria Macriș și Alina Blaga, educator muzeal, la un atelier de copt gogoși. Pas cu pas: cântărim, frământăm, modelăm, coacem, pudrăm cu zahăr vanilat și… emoțiile copilăriei dau năvală! Vizita continuă la Etno Tehno Parc, iar Daria Muntean, tânăra din Sadu specializată în tainele mobilierului săsesc pictat, îi inițiază pe copii în pictura pe lemn.

Programul educațional se desfășoară zilnic, până pe 12 august, între orele 10:00 și 18:00.

Iar la sfârșit de săptămână, sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 14:00, chemăm ploaia să ne răcorim în toiul verii, căci năzdrăvanii de la Epic Education aduc teatrul interactiv în zona Etno Tehno Parc prin ritualul paparudelor!

Răspunde