Ce poți face la Muzeul în aer liber chiar și atunci când plouă?

Ce poți face la Muzeul în aer liber chiar și atunci când plouă?

Toamna a început să ne dea târcoale, iar în următoarea săptămână se tot anunță ploi, dar asta nu e o problemă pentru vizitatorii Muzeului ASTRA, fiindcă îi așteaptă aici o mulțime de activități de care se pot bucura indiferent de prognoza meteo.

Astăzi, 26 august, între orele 10.00 și 16.00, muzeul găzduiește un atelier interactiv de crestături în lemn. În cadrul evenimentului va fi făcută o scurtă prezentare despre civilizația lemnului și despre furcile de tors și aplicarea unor tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului (rindeluire, crestare, sculptură, traforare). Obiectele vor fi selectate din albumul lui Dimitrie Comșa, iar la sfârșitul atelierului participanții își vor păstra obiectul confecționat. „Atelierul face parte din proiectul pentru promovarea și valorificarea patrimoniului laic din zona Transilvaniei, iar înscrierile se pot face pe adresa de mail andrei.buda@ulbsibiu sau 0722489626. Publicul țintă sunt tinerii cu vârste cuprinse între 10-18 ani, însă se pot face excepții”, au precizat reprezentanții Muzeului ASTRA.

Programul apreciat de turiștii de toate vârstele, „Întreabă un muzeograf”, continuă la școala din Ticera, în sala de clasă: astăzi și mâine, între orele 11.00 și 15.00, iar sâmbătă, 28 august, de la 14.00 la 18.00. Și tot sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 13.00, sunt șanse mari să vă întâlniți pe aleile din Dumbrava Sibiului cu un personaj foarte interesant: muzeograful Adrian Alexe îmbracă din nou uniforma de jandarm rural interbelic.

„În lumea rurală din perioada interbelică, stâlpii satului erau considerați preotul, învățătorul, primarul și jandarmul. În Muzeul ASTRA, în perioada 26-28 august, două din aceste personaje vor prinde viață. Vremea se anunță parțial înnorată, așa că vă invităm să treceți la școala din Ticera, unde veți putea scrie cu creta pe tăblițe, întocmai ca pe vremuri. Domnul învățător, interpretat de un coleg muzeograf, vă va spune multe lucruri interesante despre obiectele din școală și vă va arăta manuale, carnete și registre matricole de pe vremuri. Este indulgent și nu vă va pedepsi în niciun fel! De asemenea, jandarmul rural va patrula sâmbătă prin muzeu, respectând pașii de cu un veac în urmă. Nu vă spunem unde, pentru că și dispozițiile din epocă prevedeau ca itinerarul patrulelor să fie secret. Totuși, având în vedere că la capelă avea însemnele Regimentului 8 Jandarmi, unitate ce avea în subordine, în anii 1919-1929, și compania de jandarmi a județului Sibiu, se zvonește că va umbla pe lângă gospodăriile sibiene din muzeu”, ne dezvăluie Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Răspunde