Turiștii învață să confecționeze lumânări la Muzeul ASTRA

Turiștii învață să confecționeze lumânări la Muzeul ASTRA

Un atelier de confecționare a lumânărilor din ceară de albine va avea loc, astăzi, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

„Confecționarea lumânărilor din ceară de albine este partea cea mai valoroasă a muncii boștinarilor, o activitate care încă se practică în Sebeșu de Jos. Vom privi această ocupație tradițională ca un exemplu ideal de economie circulară, având numeroase beneficii: de la reciclarea unui reziduu, la transformarea lui într-o resursă valoroasă și necesară în multe alte arii: apicultură, credință, obiceiuri tradiționale sau chiar moderne”, explică Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

La gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, astăzi, 24 iulie, între orele 10 și 16, vizitatorii vor descoperi atât tehnicile tradiționale, cât și pe cele mai moderne de obținere a lumânărilor. Ei vor cunoaște localnici care sunt pricepuți la acest meșteșug. Datorită noilor tehnologii, în această gospodărie vor descoperi o expoziție care prezintă povești vechi ale satului românesc prin intermediul ochelarilor VR. „În gospodărie, puteți interacționa și cu personaje ale expoziției inovative, care vă vor împărtăși povești ale comunității amintite”, spun reprezentanții muzeului.

Atelierul de confecționare a lumânărilor din ceară de albine face parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Răspunde