Tuberoza de Hoghilag, protejată la nivel european

Tuberoza de Hoghilag, protejată la nivel european

Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România protejată la nivel european. Documentația pentru evaluare urmează să fie depusă la Ministerul Agriculturii în prima decadă a lunii august.

„Cu emoție și mândrie, vă anunțăm că România va avea prima floare protejată la nivel european: tuberoza de Hoghilag. Echipa Primăriei Hoghilag a pregătit, sub îndrumarea expertului agricol Ionuţ Diaconeasa, dosarul prin care Ministerul Agriculturii va solicita Comisiei Europene acordarea Indicației Geografice Protejate tuberozei de Hoghilag. Aceasta ar urma să fie prima floare din România și a treia din Uniunea Europeană, care va primi certificarea prin care va fi protejată la nivel european. În prezent, la Comisia Europeană în registrul indicațiilor geografice mai sunt doar două flori înregistrate: azaleea de Gent din Belgia şi trandafirul de Szoregy din Ungaria.

Inițiativa are ca scop protejarea și susținerea producătorilor de tuberoze din Hoghilag, localitatea din România care încă mai păstrează tradiția preluată de la sași a cultivării acestor flori. Secretele cultivatorilor și frumusețea tuberozelor le veți descoperi în 7 – 8 august la Sărbătoarea Tuberozelor. V-am pregătit vizite în câmpurile de tuberoze, evenimente culturale, mâncăruri tradiționale și ospitalitate ca la sași. Până atunci, vă invităm să vizitați Piața Virtuală a Producătorilor de Tuberoze – Hoghilag și să intrați în contact cu producătorii noștri pentru a vă rezerva comenzile dorite”, a anunțat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.
foto: Sărbătoarea Tuberozelor Hoghilag
„Este un proiect matur, complex şi complet al unei frumoase comunităţi de pe colinele Transilvaniei care a ales să-şi valorifice la maxim pentru dezvoltare notorietatea florilor specifice zonei şi denumirea neoficială dar cunoscută de toată lumea ca şi Tărâmul Tuberozelor. Avantajele pentru producători în urma certificării calităţii unui produs cu IGP sunt multiple: notoritate la nivelul UE, măsuri de finanţare dedicate naţionale şi europene, plus valoare pentru comunitate, oferind totodată dezvoltare pe mai multe axe – economic, turistic şi cultural”, a declarat sibianul Ionuţ Diaconeasa, consultant agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene, pentru AGERPRES.

Românii continuă tradiția

Tradiţia cultivării tuberozelor în acest areal are rădăcini încă din perioada interbelică, floarea renumită pentru parfumul său fiind cultivată prima dată de către etnicii saşi. În ultimele decenii, şi românii din Hoghilag au început să îşi înfiinţeze propriile plantaţii. La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, iar pe o suprafaţă de patru hectare de pe teritoriul comunei cresc aproximativ 200.000 de fire. În acest an, producătorii se așteaptă o producţie foarte bună de flori. Turiștii sunt invitați la Sărbătoarea Tuberozelor din Hoghilag în zilele de 7 şi 8 august.

Răspunde