Nu unul, ci trei concerte de pian îi așteaptă pe melomanii sibieni, mâine seară, în marea finală a festivalului-concurs „Carl Filtsch”.
Festivalul-Concurs de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” de la Sibiu intră în rândul marilor evenimente muzicale de profil și va avea finala sub forma unui concert extraordinar în care cei trei finaliști, Maria Izabela Voropciuc, Antoniu Tiberiu Nagy și Roman Fediurko, vor cânta împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
În exclusivitate pentru „Strada Cetății”, Csíky Boldizsár, președintele juriului, povestește despre începuturile festivalului și sprijinul pe care l-a primit de la Klaus Iohannis în perioada în care acesta era primarul Sibiului, dar și detalii despre cea de-a 25-a ediție, dotată cu premii în valoare totală de 10.000 de euro, și ce ne așteaptă în finala de mâine.
„Pentru public o să fie fascinant, fiindcă așa ceva nu cred că au văzut vreodată, să asculte într-o seară trei concerte diferite cu trei tineri pianiști excepționali. Finaliștii sunt trei candidați extrem de tineri, care nu au încă rutină cu orchestra, dar eu sunt convins că se vor descurca. Toți concurenții au fost foarte buni. A fost o surpriză plăcută. Este prima ediție la care avem o finală cu orchestra, așa cum se întâmplă la concursurile mari, iar în viitor va însemna foarte mult acest lucru. Cred că e singura Filarmonică din țară care organizează un concurs de pian. Pe vremuri, dl. președinte Klaus Iohannis ne-a ajutat foarte mult când am început primele ediții, dânsul era primar. Așa s-a creat un lucru inedit. Este un punct excepțional pentru Sibiu care s-ar putea să crească și mai mult, sunt convins de asta. Finala aceea cu orchestră va fi o experiență unică pentru public. Abia aștept să văd reacția persoanelor din sală! Așteptăm pe toată lumea cu mult drag!” a spus Csíky Boldizsár.
Festivitatea de premiere prentru categoriile A (6-12 ani), B (12-16 ani) și finala categoriei C (grupa de vârstă 16-30 de ani) vor avea loc la Sala Thalia, joi, 15 iulie, de la ora 19, în ultima zi a celei de-a 25-a ediții a Festivalului-Concurs de Interpretare Pianistică și compoziție ”Carl Filtsch”. Accesul la concert se face pe baza biletelor în valoare de 10 lei, care se pot achiziționa atât de la sediul Filarmonicii, cât și online, de pe iabilet.ro, aplicația Filarmonicii de Stat Sibiu și Sibiu CityApp.
Sibiul, a doua casă pentru Adela Liculescu
Multiplă laureată a acestei competiții, Adela Liculescu face parte din juriul ediției nr. XXV. Ea a susținut și un recital de pian în cadrul festivalului, pe 12 iulie, la Sala Thalia. „A fost distractiv! Mă simt acasă pe scena acestei Filarmonici, aici am avut recitalul de debut, la vârsta de 12 ani, și aici mă întorc de fiecare dată cu bucurie și amintiri frumoase!”, a mărturisit artista, pe pagina sa de Facebook. Să jurizeze atât de multe tinere talente a fost foarte interesant pentru Adela, care a apreciat munca incredibilă a tuturor concurenților. „Știu cât de multe ore de muncă trebuie să depui pentru a putea cânta pe scenă, așa că inima mea rezonează cu fiecare dintre ei atunci când cântă. Și nu este deloc ușor nici să fii în juriu și să hotărăști cine primește sau nu un premiu. Fiecare dintre ei este un campion prin munca și perseverența sa. Felicitări sincere tuturor!”, a mai spus ea.
Adela Liculescu s-a declarat extrem de onorată să jurizeze în această ediție a festivalului și a ținut să recomande tuturor evenimentul de înaltă ținută, atmosfera specială a Filarmonicii sibiene, dar și Sibiul, fostă Capitală Culturală Europeană în 2007. Ea își aduce aminte cu plăcere de momentul de acum 20 de ani în care Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, i-a înmânat premiul I obținut la categoria „A” a festivalului „Carl Filtsch”. Până astăzi, Adela este singurul concurent din istoria concursului care a câștigat vreodată Premiul I la toate cele trei categorii de vârstă.
Născută în anul 1993 la Craiova, Adela Liculescu cântă la pian de la 4 ani și a absolvit cu nota maximă Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din oraşul natal (unde a studiat pianul cu profesorii Mariana Ilie şi Mihai Ungureanu). În 2012, a devenit studentă a Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena la pian la clasa profesorului Martin Hughes. Din 2016, a studiat și compoziție muzicală la aceeași universitate. În noiembrie 2015, a câştigat premiul I la concursul Bösendorfer de la Viena. Printre premiile obţinute la alte concursuri se numără: premiul Yamaha Austria (2017), premiul II la concursul pentru concerte cu orchestră de la Cantù (Italia, 2015), premiul pentru cel mai bine clasat pianist român (semifinalistă) la Concursul George Enescu București (2014), Premiul V şi Premiul special „Molly Joó-Máthé“ la cea de-a XIV-a ediţie a „International Beethoven Piano Competition“ de la Viena (2013), Premiul I la „Elena Rombro-Stepanow Klavierwettbewerb“ de la Viena (2012), Premiul I la Concursul „Carl Filtsch“ de la Sibiu (2009, 2006, 2002), Premiul I la Concursul „Premiile Orange pentru tineri muzicieni“ (Bucureşti, 2008). În prezent, Adela Liculescu este stabilită în Austria unde urmează studii doctorale sub coordonarea prof. Milana Chernyavska. În 2017, a câștigat ambele competiții Brahms International, precum și Yamaha Music Prize Austria. În anul următor, și-a adjudecat Premiul I la Prix du Piano Bern, o competiție de pian unică, unde de fiecare dată sunt invitați doar patru pianiști. Cea mai recentă realizare a sa este Premiul II la Festivalul Enescu, în mai 2021, la București, unde a interpretat Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovsky împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu din București la Ateneul Român, sub bagheta lui John Axelrod.