Târg de vară

Nouă producători din Rășinari, Sebeșu de Jos și împrejurimi vor expune spre vânzare produse tradiționale după rețete sau după inspirația dată de viața satului de altădată, în cadrul unui târg de vară.

Vizitatorii vor putea achiziționa produse apicole, ceară de albine și produse făcute din aceasta, țesături și haine cu motive tradiționale, produse din lapte de oaie, dulcețuri, siropuri și zacuscă, legume proaspete, dar și împletituri din răchită: coșuri și corfițe.

De asemenea, gospodinele din Rășinari le vor arăta oaspeților cum se pregătește tradiționalul desert cu urdă și mărar numit “verzar” sau “vărzar”.

Evenimentul va avea loc mâine, 9 iulie, între orele 10-16, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria de oier transhumant, provenită din Rășinari și gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos.

Mihaela Gherghel, muzeograf: “La fel ca la orice târg, vizitatorii vor putea afla detalii despre resursele locale folosite de producători, modalitatea de realizare și vor putea degusta bucatele a căror tradiție merge mult în urmă. În cadrul evenimentului se va desfășura și un atelier de preparare a verzarelor, un produs emblematic pentru comuna Rășinari. Povestea verzarelor va fi spusă chiar de rășinărene, verzarele fiind plăcinte cu brânză și mărar pe care rășinărenii le pregătesc o singură dată pe an, de Rusalii. În cadrul atelierului, vizitatorii vor putea să se implice în prepararea acestora. Noul circuit expozițional: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, va familiariza publicul vizitator cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.”

Târgul de vară și atelierul de preparat verzare fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului “Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL “Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Lasă un răspuns