Școala bicicliștilor

Școala bicicliștilor

Elevii din Sibiu ar putea avea parte, la școală, de cursuri prin care să deprindă corect mersul pe bicicletă. Inițiativa care susține mișcarea în aer liber și combaterea sedentarismului aparține, ca de obicei, societății civile.

Pentru început, în acest sfârșit de săptămână, aproximativ 200 de copii și tineri parcurg patru ateliere: legislație rutieră, circuit și abilități practice pe bicicletă, curs de mecanică, prim ajutor, sănătate și nutriție, iar la final vor avea parte de câteva surprize.

Scopul principal al proiectului pilot ”BikeSchool” îl reprezintă creșterea nivelului de auto-gestionare a deplasărilor nemotorizate prin însușirea corectă a regulilor de circulație, deprinderea unor abilități practice în utilizarea bicicletei și înțelegerea regulilor de prim-ajutor. Proiectul educațional rutier este gratuit și se adresează copiilor între 7 și 14 ani din Sibiu. Proiectarea și dezvoltarea conceptului BikeSchool s-a făcut în colaborare cu My Transylvania, Urban Bike Revolution, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, Crucea Roșie – filiala Sibiu și Action Sport Sibiu. Acest prim eveniment reprezintă un proiect pilot, obiectivul pe termen mediu și lung fiind integrarea unor astfel de cursuri în școli, potrivit inițiatorilor.

”Asociația My Transylvania promovează de peste 13 ani conceptul de slow travel. În foarte multe activități includem și componenta de mobilitate sau activități pe bicicletă. Mersul pe bicicletă îți oferă șansa unor experiențe mai intense”, consideră Cristian Cismaru, de la My Transylvania, unul dintre inițiatorii proiectului.

Prin intermediul proiectului, cei mici au ocazia să își îmbunătățească nivelul de cunoștințe cu privire la conduita în trafic, sunt încurați să utilizeze bicicleta ca mijloc de auto-gestionare a deplasărilor, deprind cunoștințe privind reacția în caz de accident și mentenanța bicicletei.

”La începutul anului 2021 ne-am întâlnit cu Cristi și am încercat să valorificăm experiențele și pasiunile fiecăruia în beneficiul comunitar. Bicicleta, mișcarea în aer liber și sportul au fost elementele comune din viața noastră, astfel am început să dezvoltăm o serie de proiecte în jurul acestor idei. Am înțeles repede că e foarte important să investim în educație de aceea am conceput acest program”, a explicat Andrei Rusu, fondator Urban Bike Revolution.

Răspunde