Euro-Toques România și ACEEA organizează la Sibiu „Romanian Beef Master by Chef Radu Zărnescu“, competiție care va stabili cea mai bună echipă de bucătari români specializați în prepararea cărnii de vită!
Scena întrecerii din 4 august va fi complexul de evenimente Symphony by the Lake, din Parcul Industrial 2 Șelimbăr.
Competiția culinară profesională vine și cu multe momente speciale destinate publicului larg. Astfel, gurmanzii vor avea ocazia să deguste diverse piese din carcasa de vită gătite în smoker, pe grill, sub țest, în sous vide, pe proțap, în tandoor sau pe plită.
Iulia Drăguț, președinte Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA): „Competiția care va stabili titlul „Romanian Beef Master by Radu Zărnescu” este unică în spațiul nostru cultural, singura care are ca temă de concurs exclusiv carnea de vită. Președintele Euro-Toques România, Chef Radu Zărnescu, împreună cu colegii săi și membrii ACEEA, își continuă lupta pentru valorizarea produsului local românesc, pentru evidențierea rolului social al bucătarului ca liant între producătorii locali și consumatori, pentru o viață cu diete echilibrate, pentru alegeri raționale în vederea unui consum bazat pe cunoaștere, dar și o atenție sporită împotriva risipei alimentare. «Romanian Beef Master» este manifestul celor două asociații, Euro-Toques România și ACEEA, pentru sustenabilitate, bunăstare și valorizarea produsului local românesc.”
„Regina farfuriei”: carnea de vită
Trofeul este pus în joc de către președintele Euro-Toques România, Chef Radu Zărnescu. Vor fi 18 concurenți grupați în șase echipe, 18 jurați, o singură categorie și un singur titlu. În 90 de minute, fiecare echipă va trebui să creeze un fel de bază folosind carnea de vită, produsă exclusiv în România, pusă la dispoziție de organizatori.
Criteriile de evaluare
Jurații, în vederea deliberării, vor ține seama de: modul interpretării rețetei propuse de echipă, care poate aparține repertoriului clasic sau poate fi o creație de moment; ingeniozitatea asocierii cărnii de vită cu legume, leguminoase, verdețuri, fructe, condimente, mirodenii, plante aromatice; corectitudinea gătirii ”reginei farfuriei”, carnea de vită; sosul potrivit propunerii făcute; coloristica folosită în vederea evidențierii ”reginei farfuriei”.
Pe podiumul mondial
Crearea acestui eveniment se datorează, în foarte mare măsură, respectului pe care Chef Radu Zărnescu l-a arătat de-a lungul anilor produsului local și, în special, cărnii de vită, în prepararea căreia care a avut șansa să se specializeze lucrând cu bucătari recunoscuți din întreaga lume, dintre care îi menționăm doar pe Chef Rob Rainford, considerat „Regele grătarelor”, inițiatorul proiectului „Licence to Grill”, sau Chef Hal Yamashita, cunoscut publicului larg datorită World Food Programme din Kobe, Japonia. În 2019, în contextul summit-ului G20, Zărnescu a avut privilegiul de a reprezenta țara și Uniunea Europeană în Japonia la „The First World King of Chefs Summit, 9th Culinary Artist International Competition, World King of Chefs Cooking Competition”, unde a concurat alături de reprezentanții țărilor: Canada, Coreea de Sud, Rusia, Franța, Italia, Argentina, India, Regatul Unit al Marii Britanii, Japonia, China, Austalia, Germania, Brazilia, Indonezia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, SUA. Preparatul câștigător care i-a asigurat un loc în finală a fost compus din carnea de vită Wagyu, certificată Kobe, Tajima beef, care conform scalei BMS (Beef Marble Score) are nivelul maxim, fiind considerată conform tuturor standardelor la nivel mondial cea mai scumpă, dar și cea mai nobilă carne de vită din lume, două sosuri, barot crocant, legume, leguminoase, verdețuri, spumă moleculară, un total de câte 12 elemente pe o singură farfurie, pregătite la fața locului, în 90 de minute, pentru șase jurați. Rezultatul a fost locul III la nivel mondial, dar și premiul de popularitate al presei japoneze, care l-a invitat pe Chef Radu Zărnescu să facă parte din reclama anului, alături de Miss Japonia 2019 și antrenorul naționalei de baschet a Japoniei, prin care era promovată carnea Tajima pe mapamond. Trofeul câștigat de un român cu un preparat reprezentativ al produsului local japonez a fost motivația lui Radu Zărnescu de a iniția această competiție pe plan național, de a oferi ocazia bucătarilor profesioniști români de a valoriza produsul local românesc și de a face cinste tuturor crescătorilor de vită din România.
„La «Romanian Beef Master», lansăm cadrul unui dialog deschis între crescătorii de vite, procesatorii acestui tip de carne și bucătarii care, prin acest demers, vor primi recunoașterea binemeritată a rolului lor social și educativ în vederea dezvoltării conceptelor de locavorism, produs local, farm-to-fork, și chiar a dezvoltării unui nou tip de consumator, informat, rațional, cu o dietă echilibrată. Mai mult, prin înlesnirea dialogului dintre producători și bucătari, ca mai apoi să ajungem la consumator, vom avea șansa discutării unor aspecte de o importanță majoră precum eradicarea risipei alimentare, anularea anumitor verigi din lanțul trofic, pentru o mai bună înțelegere a ceea ce consumă individul în societatea astăzi afectată de pandemie, recomandările privitoare la prepararea diverselor grupe musculare animaliere, interpretarea rețetelor propuse de bucătari, în vederea conturării unei imagini holistice asupra particularităților de consum la nivel, local, regional, național, îmbunătățirea comunicării între reprezentanții statului și ai societății civile, transparența acțiunilor în vederea creării, într-un scurt interval, a unei oferte turistice care să valorizeze gastronomia și eforturile susținute ale tuturor pentru bunăstare, o viață construită pe temeiul echilibrului, rațiunii și dorinței de descoperire a universului din perspectivă senzorială, a desfătării pe care mâncarea o aduce în viețile noastre”, a mărturisit Chef Radu Zărnescu, pentru „Strada Cetății”.