Cel mai frumos muzeu în aer liber din România găzduiește cu generozitate un altfel de târg al olarilor.
Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”, organizat de inimoasa Karla Roșca, a adus la Sibiu 26 de meșteri olari din România, Republica Moldova și Ungaria.
Tema celei de a IX-a ediții a târgului este ceramica de Zalău. „Avem ceramică de Horezu, Găleșoaia, Braniștea, Leheceni, Satu Mare, Borla – unde se încearcă revitalizarea ceramicii de Zalău, dar avem și ceramică modernă, prin Centrul de Cercetași de la Nocrich – care revitalizează ceramica de Sibiu – și sobe de cahle și demonstrații privind meșteșugul ăritului. În 21 iulie, am deschis târgul cu o conferință pe tema ceramicii de Zalău, la care au participat 11 specialiști din România și Ungaria, dar și meșteri olari, și s-au dezbătut probleme legate de ceramica tradițională, de forme și motive ale ceramicii de Zalău și de evitarea kitsch-ului în ceramică. Din 22 până în 25 iulie, avem la Târgul de țară din muzeu standuri în care meșterii olari își prezintă ceramica lucrată în centrele din care provin, dar, în același timp, ei trebuie să lucreze la roată și să demonstreze că știu să facă oale de lut și să gătească în vase pe vatră deschisă. Olarii-bucătari vor fi jurizați, la fel și pe partea de olărit. Ei au gătit în cadrul concursului gulaș secuiesc, tocăniță de vițel cu vin roșu, zeamă de prepeliță, diverse mâncăruri specifice zonelor din care vin”, a detaliat muzeograful Karla Roșca pentru „Strada Cetății”.
Mugur Frățilă, președinte Asociația Tonal: „Este un spectacol frumos, un eveniment frumos și întotdeauna ne simțim bine când suntem prezenți!”
Printre expozanți i-am regăsit pe reprezentanții Asociației Tonal din Sibiu, care participă la fiecare ediție a târgului din Muzeul ASTRA, încă din anul 2012. „Avem un stand de ceramică, ateliere de olărit, și am participat și la concursul de gătit. Este în sine o bucurie să fim prezenți la acest eveniment! Pentru concursul de gătit, la cererea publicului, anul acesta am reluat o rețetă pe care o gătisem și anul trecut, o rețetă săsească, pe care autoarea Elise Fröhlich, în anul 1897, a inclus-o în cartea ei de bucate, carte tradusă recent și în limba română. Denumirea originală este Krineläwend și este o ciorbă un pic scăzută sau, mai bine spus, o tocăniță de porc cu hrean. Hreanul este gustul său de bază al tocăniței. Se prepară cu legumele obișnuite pentru ciorbă: țelină, morcov, pătrunjel… Bineînțeles, se începe cu ceapa, care se călește, se adaugă carnea de porc tăiată cubulețe, se adaugă legumele, toate ingredientele sunt lăsate la foc câteva ore și, într-o fază finală, se adaugă foarte mult hrean ras și smântână. Mâncarea noastră se pare că a fost apreciată! Invităm publicul să vină la astfel de evenimente, tocmai pentru a sesiza toate nuanțele și a prinde toate secretele”, ne-a împărtășit Mugur Frățilă, președintele asociației.
În această seară, trupa Nightlosers susține un recital pe ritmuri de ethno și blues în cadrul târgului „Frumos. Ceramic. Folositor”.
Mâine, 25 iulie, târgul este deschis între orele 10.00 și 18.00. În jurul orei 11.00, pe scena Târgului de țară vor fi premiați cei mai buni olari și olar-bucătari. Tot la Târgul de țară, între 11.00 și 16.00, se vor desfășura ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului și de decorare a ceramicii. De la 10.00 la 14.00, turiștii sunt așteptați să învețe să gătească în vase de lut tocăniță ungurească de vițel (marhapörkölt) și gulaș cu carne de porc (gulyasleves), dar și să deguste aceste preparate tradiționale.
În intervalele orare 11.00-13.00 și 16.00-18.00, specialiștii vă invită la ghidaje tematice în sectorul de olărit al Muzeului ASTRA. Punctul de întâlnire este Târgul de țară, după care se vor vizita gospodăriile-atelier de olari de la Marginea-Suceava, Săcel-Maramureș, Corund-Harghita, Oboga-Olt, Horezu-Vâlcea, Sasca Română-Caraș-Severin, Saschiz-Mureș, Obârșa-Hunedoara și Găleșoaia-Gorj.