Peste 8.000 de turiști au ales Muzeul ASTRA pentru târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”

Peste 8.000 de turiști au ales Muzeul ASTRA pentru târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”

Cea de-a IX-a ediție a târgului „Frumos. Ceramic. Folositor”, un altfel de târg al olarilor, s-a desfășurat în perioada 21-25 iulie la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Iată cine sunt câștigătorii!

Premiul 1 la concursul de olărit a fost adjudecat de Ágoston Mária și Forró István din Hódmezővásárhely, Ungaria.

„Este un sentiment minunat”

Lumea formelor, culorilor și motivelor de pe vasele actuale s-a dezvoltat treptat, piesele realizate de István și Mária în atelierul propriu având o eleganță și finețe desăvârșită. Cei doi olari mărturisesc că sunt „norocoși, pentru că datorită vocației noastre am reușit să ducem o viață care ne-a făcut viața de zi cu zi mai bogată și mai veselă. Este un sentiment minunat să creezi obiecte utilitare care sunt tradiționale. Nu numai că participăm la târguri și diferite evenimente cu standuri pentru vânzare, dar participăm și la competiții între olari. Asta ne face să trăim și ne motivează. Să învățăm ceva nou! Acest lucru face ca olăritul să fie incitant. Aceste concursuri sunt întotdeauna construite în jurul unei teme specifice, care ne încurajează să explorăm în mod constant tradițiile și obiceiurile diferitelor culturi care ne înconjoară!”.

Premiul 2 a mers la Satu Mare, fiind câștigat de Sályi Annamaria, iar premiul 3 i-a revenit soțului ei, Sályi Robert Erik. „Tradiția olăritului merge mai departe în județul Satu Mare, și cu ajutorul familiei de olari Sályi. După mai multe încercări și căutări reușesc să își găsească locul în lumea ceramicii tradiționale, în ultimii 20 ani participând la numeroase târguri. Soții Sályi lucrează cu mare atenție și dragoste ceramică inspirată din celebra ceramică de Vama și nu numai. Ei reinterpretează motive și forme vechi specifice ceramicii tradiționale alături de formele noi pe care le lucrează. Chiar dacă în ultimul timp acest meșteșug a ajuns să fie tot mai greu de păstrat în forma pe care strămoșii noștri o știau, soții Sályi au învățat după mulți ani de muncă și cursuri atestate care sunt tainele acestui străvechi mod prin care lutul prindea viață în mâinile olarilor. Culorile folosite însufleţesc obiectele de uz casnic realizate în atelierul familiei Sályi, prin puterea strălucirii lor, ornamentele inspirate din cultura populară pun în evidență caracterul autentic al tehnicii de olărit din zona județului Satu Mare și calitatea superioară a modului în care cei doi meșteri olari lucrează la fiecare obiect în parte”, a apreciat muzeograful Karla Roșca, organizatorul târgului.

Cei mai pricepuți olari-bucătari

Dintre olarii-bucătari, cei mai apreciați s-au dovedit a fi, anul acesta, Dánél Magdalena și Sándor, din Miercurea Ciuc. Tot din Miercurea Ciuc vine și Bálint Csaba, câștigătorul premiului II la concursul de gătit, care își împarte timpul între Miercurea Ciuc și Nocrich. Datorită pasiunii și îndemânării sale artistice, ceramica de Nocrich a devenit cunoscută nu numai în țară, ci și peste hotare. Bálint Csaba a reușit, împreună cu cercetașii de la atelierul de olărit din Nocrich să revitalizeze vechea ceramică săsească locală din secolele XVIII-XIX. O prezență „exotică” la târgul de la Sibiu, soții Victoria și Vitalie Parlui au meritat cu prisosință premiul III. Cei doi meșteri provin din Republica Moldova, satul Larga, raionul Briceni. De 15 ani, lucrează în domeniul ceramicii artistice și olăritului, confecționând vase utilitare și obiecte decorative. Au participat la numeroase expoziții și târguri naționale: Iurceni, Hoginești, Chișinău, Orhei, Cahul, dar și internaționale: România (Sibiu, Rădăuți, Vaslui, Iași, Brăila, Buzău), Republica Belarus, Federația Rusă, Italia.

Weekend cu aproape 8.500 de vizitatori

Târgul ceramiștilor a fost principala atracție a Muzeului ASTRA în săptămâna care s-a încheiat, însă oferta culturală a celui mai important muzeu în aer liber din această parte a Europei a fost, ca de obicei, deosebit de bogată.

„În perioada 22-25 iulie, Muzeul ASTRA a înregistrat 8.476 vizitatori. În acest interval, la muzeu au avut loc următoarele evenimente: workshop-ul de restaurare «Diversitate și complementaritate în restaurarea și valorizarea patrimoniului cultural», ediția nr. 1; ateliere de confecționat jucării din lemn cu meșterul Zoltan Bedo; «Beneficiile naturii în Muzeul ASTRA»; vernisajul unui monument cu o poveste specială – casa din Spermezeu – Bistrița-Năsăud; atelier de confecționare a lumânărilor din ceară de albine; atelier de ceramică arhaică alături de ceramiștii Nicoleta și Ion Mitroi; un altfel de târg al olarilor în Muzeul ASTRA – «Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău». Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în aceste zile!” a transmis Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al CNM ASTRA Sibiu.

Răspunde