Pentru prima dată, oricine va putea asculta melodia ceasului de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal, o piesă din istoria de aur a Sibiului – la propriu și la figurat.
Ceasul aflat în tezaurul Muzeului Brukenthal are carcasa, cadranul și capacele din aur de 18 carate și a fost realizat în atelierul lui Jacques Ruegger din Geneva, în perioada 1780-1800. Măsoară 6,3 centimetri în diametru și cântărește 147 grame. Cadranul prezintă motive decorative vegetale și geometrice ștanțate, cifre arabe și arătătoare subțiri, în formă de săgeată. În interior există două mecanisme independente, unul al ceasului și celălalt al dispozitivului muzical cu cilindru. Ceasul a fost lăsat moştenire nepoţilor lui Samuel von Brukenthal, care în anul 1878 l-au donat muzeului.
Ambele mecanisme sunt funcționale în prezent, după un proces complex de restaurare din anul 2012, coordonat de dr. Dorin Barbu de la Muzeul Național Brukenthal. „Mecanismul ceasului constă din două părţi, una a ceasului propriu-zis şi un mecanism al muzicuţei, pe principiul pianelor metalice, adică are un tambur cu pieptăn care, desfăşurat, derulează melodia preferată a baronului. Problema mare a fost la muzicuţă, pentru că roţile care pun în mişcare acest cilindru, sunt patru bucăţi pe o suprafaţă de 1 centimetru pătrat, ultima dintre ele având pivotul axului rupt. Axul a trebuit găurit cu un burghiu de 0, 3 milimetri, pentru a pune un ştift şi a reface funcţionalitatea roţii”, explica Barbu.
Recent, specialiștii au reușit să transpună pe portativ bucata muzicală redată de mecanismul ceasului pe care îl purta guvernatorul Transilvaniei, cel mai cunoscut sibian din toate timpurile, de la nașterea căruia sărbătorim anul acesta exact trei secole. Pentru acest efort care ne aduce mai aproape de personalitatea lui Brukenthal, meritul i se cuvine coordonatorului muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Jürg Leutert.
„Samuel von Brukenthal deținea un ceas de buzunar valoros, cu o cutie muzicală. Deși nu există nicio înregistrare bună a acestuia, coordonatorul nostru muzical a încercat să transpună bucata pe note. Poate că ar fi o idee să îl folosiți ca ton de apel pentru telefonul mobil în anul aniversar?” este mesajul reprezentanților bisericii, care au publicat online o înregistrare a acestui menuet, un gen de compoziție muzicală apărut în baroc și foarte apreciat în perioada clasică vieneză.
Melodia de la ceasul baronului și alte bucăți muzicale îndrăgite de Brukenthal vor putea fi descoperite vineri, 23 iulie, la ora 12.15, într-un concert care va avea loc în biserica evanghelică „Sf. Maria” din Piața Huet.