Mere în pijama

Mere în pijama

Bună dimineața! Câteva felii acrișoare de mere de vară, pudrate cu zahăr și înveșmântate în aluat pufos de clătite, ușor sărat, pentru a pune în valoare aroma fructată… și gata-i desertul copilăriei!

Sașii îl numeau „Apfel im Schlafrock”, adică „mere în pijama”, iar cea mai veche rețetă scrisă o găsim în cartea „Bucătăria transilvăneană”, publicată în 1897, la Sibiu, de Elise Fröhlich:

Se curăță de coajă câteva mere, se taie în felii de grosimea unui deget, se scoate cotorul, se umezesc cu un pic de vin sau de rom și se presară deasupra zahăr. Se face următorul aluat: din făină, 2 gălbenușuri și 100 ml de lapte sau apă minerală se face un aluat mai tare, neted, se sărează un pic, se adaugă unt topit de mărimea unei nuci, se amestecă cu un vârf de cuțit de zahăr, se adaugă la sfârșit spuma de la 2 albușuri, bătute cu un pic de zahăr. În această compoziție se înmoaie feliile de măr, una câte una, se prăjesc în untură fierbinte pe ambele părți. Feliile de măr se servesc presărate cu zahăr.

Răspunde