“Îți lipsește fântâna doar atunci când seacă”

“Îți lipsește fântâna doar atunci când seacă”

Cel mai apreciat trompetist de jazz contemporan, Wynton Marsalis, s-a declarat nerăbdător să cânte la Sibiu.

Este o onoare pentru mine să fiu aici și să aflu mai multe despre cultura României. E o binecuvântare să putem cânta din nou, după pandemie. Îți lipsește fântâna doar atunci când seacă”, a declarat Wynton Marsalis, miercuri, la conferința de presă premergătoare turneului său în România.

Nu a fost ușor pe durata pandemiei. Am făcut tot ceea ce a fost nevoie ca să supraviețuim. Formația noastră este însă ca o familie. În orice familie sunt și disfuncționalități, dar ceea ce ne leagă e iubirea. Am reușit să-i păstrăm pe toți oamenii noștri lângă noi. Am participat la evenimente educaționale, am organizat spectacole online, interviuri. Nu ne-am oprit niciodată. Veniturile noastre au scăzut foarte mult, dar ne-am susținut unii pe alții. Toți cei implicați, la toate nivelurile, ne-au susținut. Această perioadă a fost de iluminare și de smerenie. Pentru că e foarte dificil să ceri ajutor în permanență atâtor de mulți oameni”, a povestit directorul muzical al Jazz at Lincoln Center Orchestra despre o perioadă foarte dificilă pentru cultura din întreaga lume.

Pe 3 iulie, ora 21:00, în Piața Mare din Sibiu, inima orașului, devenită simbol al artelor spectacolului, va avea loc al treilea concert al turneului.

Am cântat de multe ori în piețe, de exemplu într-o piață din Mexico. Suntem flămânzi să cântăm, ne bucurăm foarte mult să cântăm în aer liber”, a mai spus Wynton Marsalis.

După doi ani de ascensiune, Filarmonica de Stat Sibiu ajunge într-un climax artistic, organizând primul festival outdoor al anului 2021 și deschizând pentru concerte Piața Mare din Sibiu. Cu aproximativ 20 de manifestări, Zilele Muzicale Româno-Americane se bucură să găzduiască primul turneu muzical postpandemic întâmpinîndu-l cu entuziasm pe cel mai mare trompetist american, Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra din New York. Am fost emoționat să aflu că traseul pandemic al  Jazz at Lincoln Center Orchestra din New York se aseamănă atât de puternic cu cel al Filarmonicii Sibiu. Wynton a fost impresionat de efortul pe care echipa Filarmonicii l-a depus anul trecut și la începutul acestui an și a empatizat cu emoția și cu toate tensiunile pe care a trebuit să le traversăm la Sibiu, așa cum le-au traversat și ei la New York”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și cofinanțat de Primăria Sibiu. Concertul face parte din turneul “Întâlnirile JTI”.

Răspunde