Hencleș ca la Iacobeni

Hencleș ca la Iacobeni

Inspirația de astăzi vine de la sașii de pe Valea Hârtibaciului: o plăcintă din câteva ingrediente simple, coaptă în cuptor odată cu pita cea de toate zilele, al cărei gust onctuos te poartă cu gândul la deserturile bunicii.

Pe vremuri, la sași nu exista nuntă fără hencleș, căci, datorită compoziției sale foarte bogate în grăsimi, bărbații puteau petrece lipsiți de grija că băutura le va urca la cap.

Ingrediente pentru aluat

  • 2,5 kg făină
  • 2 ouă
  • 10 g drojdie
  • 2 l lapte
  • 2 lingurițe sare
  • 2 linguri zahăr
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 100 g unt topit

Ingrediente pentru amestecul de pus pe aluat

  • 800 ml grăsime (500 g unt, 300 g untură)
  • 800 ml ouă

Mod de preparare (1 porție/1 masă)

  1. Pentru aluat, se face o plămădeală din 0,5 l lapte, ouă, zahăr și drojdie, se lasă să crească pentru 10 minute, iar apoi se face o cocă. Aceasta se mai lasă 20 minute la odihnă, apoi se frământă cu restul ingredientelor și se lasă la dospit o jumătate de oră. Aluatul se întinde pe masă într-o foaie de 1 cm, apoi se unge cu untul topit și se împăturește în patru. Se întinde iarăși pe toată masa.
  2. Amestecul de pus pe aluat: ouăle se bat ca pentru paparadă, separat se topește grăsimea. Se întind pe foaia de aluat, mai întâi ouăle și apoi grăsimea. Se amestecă cele două ingrediente prin mișcările mâinilor, până ce amestecul se omogenizează și se îngroașă.
  3. Se taie aluatul în 12 bucăți pe măsura lopeții de cuptor și se coc pe vatră la temperatură medie.
  4. La servire, se poate presăra zahăr pe deasupra.

Răspunde