Hai la clacă!

Hai la clacă!

Joi, 8 iulie, redescoperiți tradiția cositului ca odinioară, în satul arhaic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Mai precis, la fâneața din sectorul Textile, dis de dimineață, de la ora 7.00. Vor fi puse la dispoziția voluntarilor uneltele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii tocmiți de muzeu. Ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă. Iar pentru că în muzeul din Dumbravă totul are rost, iarba cosită va ajunge nutreț pentru oile, măgărușul și celelalte animale care sunt crescute aici.

„În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile, dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie (sau cute  – piatra de ascuțit), dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape, putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, explică Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Inițiativa face parte din programul „Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA”.

Răspunde