Concurenți din cinci țări înscriși în concursul de pian „Carl Filtsch”

Concurenți din cinci țări înscriși în concursul de pian „Carl Filtsch”

Eveniment muzical de referință la nivel european, Concursul-Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” ajunge anul acesta la a XXV-a ediție.

Între 10 și 15 iulie, după un sfert de secol de promovare a excelenței în muzică, acesată manifestare reprezintă una dintre cele mai importante platforme de afirmare a tinerilor pianiști și compozitori din lume. În acest an, Filarmonica de Stat Sibiu va găzdui, pe scena Sălii Thalia, șapte evenimente cu aproximativ 40 de invitați naționali și internaționali.

Se vor desfășura, în premieră, trei evenimente extraordinare, culminând cu un concert de gală al orchestrei Filarmonicii Sibiu sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, ce va acompania finaliștii concursului.

Festivalul se va deschide cu un recital al pianistului Csíky Boldizsár, președintele juriului. Momentul de gală va fi urmat de vernisajul expoziției de grafică „O tempora, o mores!”, semnată de Gert Fabritius. Expoziția este organizată de Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Muzeul Naţional Brukenthal, Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Filarmonica de Stat Sibiu şi Consulatul Germaniei la Sibiu.

Concurenții ediției din acest an a concuraului provin atât din România, cât și din Ucraina, Italia, Ungaria și Rusia, fapt care – în condițiile de restricții sanitare actuale – certifică vizibilitatea internațională a acestui eveniment. Și membrii juriului sunt personalități ale scenei muzicale românești și europene: Kalman Emese (România), Nadja Preissler (Germania), Adela Liculescu (Austria), Daniel Jinga (România), Cristian Lupeș (România), Octavian Renea (Germania) și președintele juriului Csíky Boldizsár (România).

Invitată în festival va fi și Adela Liculescu, pianistă stabilită în Austria și fostă laureată a acestui concurs, care va susține un recital de pian în 12 iulie.

Festivitatea de premiere și finala categoriei ”C” (grupa de vârstă 16-30 de ani) vor avea loc joi, 15 iulie, moment în care orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va cânta, în premieră, împreună cu finaliștii.

Accesul la evenimentele din cadrul festivalului se face pe baza biletelor în valoare de 10 lei, care se pot achiziționa atât de la sediul Filarmonicii, cât și online, de pe iabilet.ro, aplicația Filarmonicii de Stat Sibiu și Sibiu CityApp.

Răspunde