Ciprian Ștefan: Muzeele trebuie să fie alături de comunitate

Ciprian Ștefan: Muzeele trebuie să fie alături de comunitate

Instituțiile de cultură au rolul de a reașeza societatea pe un drum al normalității imediat după pandemie, în opinia managerului Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan.

În calitate de gazdă, dar și de președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR), el s-a adresat profesioniștilor din domeniul muzeal veniți la Sibiu pentru a face schimb de experiență în cadrul seminarului “ASTRA Multicultural. Patrimoniu cultural. Valori. Perspective”.

„Mă bucur să vă văd în număr atât de mare, mai ales după pandemie. A fost o situație ciudată, o situație în care noi, muzeele, a trebuit să ne adaptăm mesajele la nevoile comunității, a trebuit să vedem ce putem construi pentru comunitate și, în același timp, să transmitem un mesaj către factorii decizionali: ce însemnăm noi, ca și instituții de cultură, pentru societate imediat după pandemie. Noi, muzeele, noi, instituțiile de cultură, va trebui să lucrăm foarte mult la psihicul societății, să reașezăm societatea pe un drum al normalității. Cum e definită normalitatea post-pandemie nu știm nici noi încă, dar noi trebuie să construim evenimente culturale de calitate, în așa fel încât societatea să își revină foarte repede, să uite pierderile, pentru că au fost și pierderi în această pandemie. Să uite necazurile, tot ceea ce i-a făcut să intre într-o zonă de regres. Trebuie ca noi, muzeele, să reușim să fim alături de comunitate și societate. Noi, muzeele, să convingem factorii decizionali că noi chiar contăm în societate și în comunitate, că noi chiar producem efecte directe sau indirecte în economie, efecte socio-educaționale. Trebuie să ne înțeleagă rolul”, a subliniat Ciprian Ștefan în deschiderea evenimentului.

Seminarul dedicat patrimoniului continuă și astăzi sub auspiciile festivalului „ASTRA Multicultural”, ediția a VI-a, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Răspunde