Cel mai vechi artefact al sașilor transilvăneni, recuperat de polițiști și redat comunității evanghelice din Cisnădie

Cel mai vechi artefact al sașilor transilvăneni, recuperat de polițiști și redat comunității evanghelice din Cisnădie

Cel mai vechi obiect care amintește de începuturile colonizării sașilor s-a întors acasă, la Cisnădie, după cinci ani de căutări.

Cu mare bucurie și cu recunoștință față de Dumnezeu, Parohia Evanghelică din Cisnădie informează că astăzi, 27 iulie, crucea de procesiune din Cisnădie a fost înmânată reprezentanților parohiei în stare intactă.

Din secolul XIII

„Fiind cel mai vechi obiect istoric și artistic al sașilor transilvăneni și al bisericii lor, crucea de procesiune are o mare valoare emoțională pentru comunitatea din Cisnădie. În urma unei expertize, originea sa este încadrată în secolul al XII-lea sau al XIII-lea, ceea ce corespunde perioadei de imigrare a coloniștilor germani. Astfel, crucea de procesiune din Cisnădie i-a însoțit pe sașii transilvăneni încă de la începuturile lor.
Pe față este reprezentat Hristos cel răstignit. Acest crucifix prezintă caracteristici ale artei romanice. Pe spate se poate vedea imaginea «Agnus Dei» cu steagul victoriei”, informează reprezentanții parohiei, într-un comunicat.

Crucea procesională recuperată se afla în inventarul bisericii evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii). Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII-lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepțională prin compoziția sa iconografică și decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu. Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia, potrivit polițiștilor sibieni. După o restaurare în Germania, în 1990, crucea de procesiune a fost expusă în muzeul de istorie locală al bisericii din Cisnădie și, mai târziu, în muzeul «10 secole de istorie culturală». De aici a fost furată la 30 iunie 2016.

Speranță și neliniște

„După cinci ani de speranță și neliniște, crucea de procesiune a fost recuperată datorită eforturilor profesioniste ale Poliției Române și totodată restituită proprietarilor de drept. Mulțumim din suflet domnului comisar șef de poliție Radu Părean, IPJ Sibiu, Serviciul de Investigații Criminale și polițiștilor de la Directia de Investigatii Criminale – Serviciul Protejarea Patrimoniului Cultural Național, cât și tuturor celor care ne-au sprijinit în căutările noastre”, au mai menționat reprezentanții parohiei evanghelice.

Anchetă internațională

„La data de 1 iulie 2016, printr-o plângere depusă și înregistrată la nivelul IPJ Sibiu, se reclama faptul că, în cursul zilei de 30 iunie 2016, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost sustrasă o cruce de procesiune, obiect de cult folosit ocazional și în cadrul ceremoniilor religioase. Din primele cercetări efectuate de către polițiști s-au conturat elementele specifice săvârșirii infracțiunii de furt calificat, fiind demarată o anchetă penală în vederea identificării autorului faptei și recuperării bunului sustras. Totodată, bunul cultural a fost pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind implementat şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase.

În urma activităţilor investigativ-operative desfăşurate de către poliţişti specializaţi în combaterea infracţiunilor împotriva patrimoniului cultural naţional din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, la data de 26 iulie, s-a reușit identificarea persoanei bănuite, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum și recuperarea bunului.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu”, informează comisarul Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției județene.

Răspunde