Ceaiul Rooibos, răcoritor și plin de beneficii pentru sănătate

Ceaiul Rooibos, răcoritor și plin de beneficii pentru sănătate

Nevoia de hidratare este mai mare în zilele de vară, iar oricât de tentante ar fi băuturile reci ca gheața, specialiștii ne sfătuiesc să consumăm băuturi calde, deoarece eficacitatea lor în termoreglare este mult mai mare.

„În astfel de cazuri, recomand ceaiul de Rooibos (Aspalathus linearis), deoarece, pe lângă hidratare, are numeroase proprietăți benefice asupra organismului. Rooibosul este un arbust care se cultivă în Africa de Sud, iar compușii săi activi recomandă această plantă ca un înlocuitor al cafelei, motiv pentru care este preferabil să se consume mai mult în prima parte a zilei. Cunoscut sub denumirea de ceai roșu, este comercializat sub multe forme: verde, nefermentat, tradițional sau în combinație cu alte plante sau chiar fructe uscate și poate fi administrat și copiilor, deoarece nu conține teină”, explică dr. Ghizela Vonica, șef secție Muzeul de Istorie Naturală în cadrul Muzeului Național Brukenthal Sibiu.

Nutriționiștii recomandă acest ceai și persoanelor care doresc să slăbească, el accelerând metabolismul datorită conținutului bogat în minerale și antioxidanți.

„Motivul pentru care este bine să consumăm în general ceai este prezența antioxidanților, iar ceaiul roșu de rooibos prezintă în concentrații mari aspalantina și notofagina, doi antioxidanți care ne protejează corpul de daunele radicalilor liberi, prevenind apariția cancerului și a altor boli. Persoanele diagnosticate cu boli de inimă trebuie să introducă acest ceai în consumul zilnic, deoarece reduce inflamația din corp, prevenind astfel afecțiuniile inimii. Mineralele conținute de rooibos ne protejează corpul din mai multe puncte de vedere. De exemplu, magneziul este important pentru afecțiunile sistemul nervos, calciul și manganul sunt esențiale pentru menținerea unor dinți și oase puternice, zincul este un mineral esențial pentru metabolism și sistem imunitar, iar fierul este principala cheie în oxigenarea celulară prin sânge și mușchi.

Toate sortimentele de ceai Rooibos acționează ca diuretic natural, eliminând toxinele din corp și ne diminuează capacitatea de retenție a apei în organism, scăpându-ne de aspectul neplăcut al celulitei. Consumat periodic (3-4 cești de infuzie/zi) ne scapă de balonări sau de stările de constipație, responsabile parțial de acumularea kilogramelor în plus.

În concluzie, gândiți-vă că în zilele toride puteți consuma ceaiuri fierbinți în locul apei reci, deoarece protejezi organismul de două ori mai mult: obții o răcorire mai rapidă și beneficiezi de efectele pozitive asupra sănătății”, a subliniat Ghizela Vonica.

Răspunde