Brukenthal Unplugged. Aniversare fără amplificare!

Brukenthal Unplugged. Aniversare fără amplificare!

Filarmonica de Stat Sibiu celebrează 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal printr-o serie de concerte simfonice sub denumirea de “Brukenthal Unplugged”.

Acest festival este la prima ediție, iar primele două evenimente neamplificate vor avea loc joi, 8 iulie, și vineri, 9 iulie, sub forma unui concert dublu al orchestrei Filarmonicii, desfășurate în Sibiu și în Cisnădie. Naiul este numitorul comun al celor două evenimente, fiind prezenți doi dintre cei mai renumiți soliști: Flavius Tinică și Radu Nechifor.

Primul concert se va desfășura joi, 8 iulie, în curtea Muzeului Brukenthal, în casa baronului, solist fiind naistul Flavius Tinică, acompaniat de orchestra Filarmonicii Sibiu. Ucenic al maestrului Gheorghe Zamfir, solistul s-a născut și a crescut în Tulcea, după care a învățat meserie de la cei mai mari instrumentiști în capitală la Universitatea Națională de Muzică București. De-a lungul carierei sale solistice, a cântat cu cele mai mari orchestre de folclor românești (Orchestra Metropolitană București, Orchestra Națională de Folclor), sub bagheta maeștrilor Gheorghe Zamfir și Daniel Jinga. Folclorul românesc a fost promovat și în afara țării, prin turneele solistice pe care le-a avut în Asia și Europa.

Accesul la eveniment se face pe baza biletelor pe care le puteți achiziționa online de pe iabilet.ro sau de la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu, în valoare de 40 de lei (preț întreg) și 20 de lei (preț redus).

Cel de-al doilea concert din cadrul festivalului “Brukenthal Unplugged” se va desfășura în Cisnădie, Parcul Măgura, în data de vineri, 9 iulie. Orchestra Filarmonicii va cânta înpreună cu Radu Nechifor, renumitul naist sibian Radu Nechifor. Încă de la vârsta de 12 ani, acesta nu a mai lăsat naiul din mână, intrând primul în clasa maestrului Gheorghe Zamfir de la Universitatea Națională de Muzică București. În prezent lucrează la promovarea instrumentului pe care îl și construiește, fiind profesor la Liceul de Artă din Sibiu și organizând masterclass-uri de nai.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Ambele concerte din cadrul “Brukenthal Unplugged” vor fi dirijate de Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București. Acesta s-a afirmat ca dirijor coral și doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică București. A dirijat cele mai importante orchestre și ansambluri corale din România: Orchestra Filarmonicii “George Enescu” București, Camerata Regală, Orchestra Operei Naționale Cluj Napoca, Orchestra Simfonică București, Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Teatrului Național de Operetă București, Orchestra Metropolitană București, Corul Madrigal. Este inițiatorul unor proiecte de pop-rock simfonic sau „mainstream”, pentru popularizarea muzicii simfonice, împreună cu artiști ca Phoenix, Iris, Smiley, Marius Moga, Gheorghe Zamfir.

Ne așteptăm la două seri de vis în compania acestor mari instrumentiști, dar, totodată, păstrând și măsurile de prevenție împotriva coronavirusului. Astfel, în spațiul delimitat pentru zona de scaune vor avea acces numai persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Răspunde