Atelier de morărit

Atelier de morărit

Una dintre morile Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului prinde viață din nou și este pregătită să-și dezvăluie secretele!

Vineri, 30 iulie, între orele 08.00 și 16.00, în cadrul programului „Animă ASTRA”, cei mici, dar și cei mari sunt invitați la moara de vânt cu etaj adusă din Frecăței, județul Tulcea, să participe la etapele în care boabele de grâu și de porumb se transformă în făină și mălai. Aici, o moară de mână și sfârnitorile vor fi puse la îndemâna celor curioși, iar un muzeograf va întreține atmosfera cu povești cu și despre mori de vânt.

Datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, moara de vânt cu şase aripi din Frecăţei a fost reconstruită în muzeu în anul 1967.

„Moara Frecăței va fi dotată cu un sistem audio special, prin care ne vom imagina că vântul pune în mișcare paletele de lemn și că instalația adusă de peste 40 de ani în muzeu funcționează iar! Achiziţionată chiar de la un constructor de mori, Panait Moraru, moara este deosebită, mai ales, datorită felului de manevrare a materiei prime de la depozitare la măcinare. Fiind o construcţie cu etaj, depozitul de saci se află la parter, iar instalaţia de măcinat la cat, sacii fiind deplasaţi spre instalaţie nu prin interior, ci folosind un vârtej manual instalat în exterior, în dreptul uneia din ferestrele laterale ale etajului”, au explicat reprezentanții Muzeului ASTRA.

Instalaţiile de măcinare acţionate de forţa vântului au fost folosite în România în mai multe zone. Cea mai mare răspândire au cunoscut-o însă în Dobrogea, unde sunt atestate documentar pentru prima dată în anul 1585, lucru de altfel firesc, dacă luăm în considerare condiţiile geografice deosebite din această parte a țării.

Atelierul se va desfășura în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități pentru combaterea pandemiei COVID-19. Se recomandă menținerea distanțării fizice.

Răspunde