Ediția a VI-a a festivalului „ASTRA Multicultural” a atras 7.508 vizitatori la Muzeul ASTRA în perioada 8-11 iulie.
Evenimentul a reunit 15 ansambluri și grupuri folclorice, peste 300 de reprezentanți din diverse comunități (români, sași, maghiari, rromi, lipoveni, greci, sârbi, slovaci etc.), 50 de meșteri tradiționali, un număr de 20 de specialiști în gastronomia rurală și producători locali, care au luat parte la un maraton gastronomic, dar și 50 de specialiști din domeniul muzeal din toată țara, participanți la seminarul „ASTRA Multicultural. Patrimoniu Cultural. Valoare. Perspective”, potrivit reprezentanților Muzeului ASTRA.
Priză la public
De câțiva ani, „ASTRA Multicultural” este principalul eveniment al Muzeului ASTRA, potrivit directorului general adjunct, Ovidiu Baron.
„Este un eveniment cu extraordinar de multe implicații, cu o tentă educațională pronunțată, care bucură localnicii și turiștii și ne dorim să crească de la an la an. Am încercat să aducem aici, pentru publicul Muzeului ASTRA, cele mai reprezentative ansambluri, de la aproape toate minoritățile care coexistă armonios în spațiul românesc, și e o bucurie să descoperi tradiții care te duc cu gândul la călătorii în lumea întreagă. Ritmurile acestea ne ajută să redescoperim toate aceste valori care s-au adunat, de-a lungul timpului, într-un spațiu de confluență prin excelență, spațiul românesc. De mult succes s-a bucurat și componenta gastronomică, unde au fost puse în valoare peste 100 de rețete din gastronomia etniilor de pe teritoriul României și orice vizitator a putut să asiste la prepararea mâncărurilor, să discute despre ce reprezintă ele, despre resursa de la originea rețetelor și despre cultura care este dincolo de ceea ce vedem în farfurie”, a precizat Baron, pentru „Strada Cetății”.
„Multiculturalismul, piatra unghiulară a dezvoltării societății noastre”
Cristian Lazăr, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, a declarat pentru „Strada Cetății” că Muzeul ASTRA își reconfirmă statutul de muzeu de primă clasă prin organizarea acestui festival care demonstrează că noi, ca popor, punem preț pe multiculturalism.
„Putem fi mândri că în România avem mai multe naționalități. Multiculturalismul este piatra unghiulară a dezvoltării societății noastre. Bogăția aceasta culturală se va transmite, cu siguranță, în timp și într-o dezvoltare economică, țînând cont și că toate valorile Uniunii Europene se bazează pe acest multiculturalism. Festivalul de la Muzeul ASTRA din Sibiu nu face decât să arate că noi, ca popor, punem preț pe tot ceea ce înseamnă multiculturalism, pe valoarea pe care o aduce fiecare națiune cuprinsă în cadrul statului nostru. Festivalul acesta, ca de altfel esența întregului Complex Național Muzeal ASTRA, este de primă valoare pentru ceea ce înseamnă viață culturală românească. Muzeul ASTRA, unul dintre cele mai mari și mai valoroase muzee etnografice din România, își reconfirmă statutul de muzeu de primă clasă al statului nostru”, a apreciat reprezentantul Guvernului.