Zilele Hungarikum sau de ce merită să te lași cucerit de maghiari

Zilele Hungarikum sau de ce merită să te lași cucerit de maghiari

În perioada 27 iunie – 4 iulie, Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, împreună cu Muzeul ASTRA, organizează festivalul Zilele Hungarikum.

Deschiderea este programată astăzi, 27 iunie, de la ora 19.00, la Sala Thalia, cu un concert extraordinar de jazz în compania cvartetului Borbély – Dresch din Ungaria.

Îi vom asculta pe: Borbély Mihály – saxofon, taragot, clarinet bas, fluier, Dresch Mihály – saxofon, fuhun, Horváth Balázs – contrabas, Szabó Hunor – tobe.

Fidelio, V.D.: „Trupa este o formaţie comună a doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai etnojazzului maghiar, Borbély Mihály şi Dresch Mihály, o formaţie în care cei doi saxofonişti se împacă bine creând o muzică calitativă în care formulele obişnuite şi definiţiile de gen îşi pierd valabilitatea. Lumea lor muzicală comună este uneori melancolică, dar caracterizată prin gust muzical nelimitat şi bogăţie sentimentală, în ea sunt prezente deopotrivă elementele de jazz, cât şi motivele muzicii tradiţionale din Bazinul Carpatic.”

Programul celei de-a XII-a ediții a Zilelor Hungarikum este unul deosebit de bogat. Principala „scenă” a festivalului este Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde veți găsi ateliere meșteșugărești, degustări de mâncăruri și băuturi tradiționale maghiare, concerte și multe alte surprize.

Peste 50 de expozanți și meșteri tradiționali din toate colțurile țării, precum și din Ungaria, Slovacia, Slovenia și Serbia, vă așteaptă pe „Strada meșteșugarilor” în fiecare zi a festivalului.

Noi vă mai recomandăm drumeția de la Muzeul ASTRA până la Cisnădioara, care va avea loc miercuri, 30 iunie, dar și prezentarea de cărți de bucate pe care o va susține Editura Kriterion din Cluj, joi, 1 iulie, între orele 15.00 și 17.30, însoțită de degustarea pateului nobililor din Transilvania și a aprigei pălinci transilvănene.

Momentul cel mai așteptat este, cu siguranță, concursul de gătit care se va desfășura sâmbătă, 3 iulie, între orele 7.00 și 15.00, la Târgul de Ţară. La concursul de gătit din cadrul festivalului se înscriu, de regulă, echipe de amatori, dar acest duel al ceaunelor este atractiv și pentru profesioniști în domeniul gastronomiei, reprezentanți de instituții, firme și chiar politicieni. Juriul va degusta și va premia primele trei echipe de la fiecare categorie (gulyás și alt preparat maghiar gătit în ceaun).

De mai bine de un deceniu, concursul de gulaș este cel mai „fierbinte” eveniment gastronomic al verii la Sibiu, ediția de anul trecut reușind să atragă aproape 9.000 de vizitatori în Muzeul ASTRA.

În ziua următoare, este rândul chefilor maghiari să treacă la ceaune. Astfel, duminică, 4 iulie, de la 9.00 la 14.00, tot la Târgul de Ţară din Muzeul ASTRA, bucătari profesioniști vor găti preparate specific maghiare, după care acestea se vor putea degusta de publicul vizitator. În paralel, vă puteți bucura de târgul meșteșugarilor, atelierele de dansuri și muzică populară maghiară, degustări de bere artizanală, vinuri și alte produse tradiționale sau activități în iurtă și concursul de tras cu arcul pregătit de Asociația Kalibáskő.

Răspunde