Weekend cu peste 6.000 de vizitatori la Muzeul în aer liber

Weekend cu peste 6.000 de vizitatori la Muzeul în aer liber

Muzeul ASTRA a înregistrat 6.086 vizitatori în perioada 18-20 iunie.

În acest interval, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului au avut loc Zilele Europene ale Arheologiei și prima ediție a evenimentului „Joc și bucate oltenești”.

Dincolo de partea științifică a manifestării, meșteșugurile Romei antice, armele, jocurile, scrierea, dar și mâncarea ostășească au fost atracțiile programului special pregătit pentru Zilele Europene ale Arheologiei la Sibiu. Turiștii au avut ocazia să guste o tocăniță din carne de porc, cu linte, năut și o mulțime de ierburi aromate, pe care soldații Imperiului Roman o pregăteau destul de des pe front. „Este o tocăniță á la Ostia. Ea are la bază carnea de porc, pentru că și pe vremea aceea porcul era o «legumă» universală. Rețeta este una originală romană”, ne-au asigurat „legionarii” din tabăra amenajată în zona Etno Tehno Parc.

Alte rețete vechi au fost puse în valoare sâmbătă, 19 iunie, la gospodăria de pomicultor din Bălănești, unde invitații din județul Gorj făcură pentru toți curioșii ciorbă oltenească de lobodă, mâncare de murături cu carne de porc și azmiță cu dulceață. Desigur că nu a lipsit pâinea coaptă în țest, o ustensilă arhaică pe care acum o numim „microundele olteanului”, dar a cărui denumire și istorie provine tot de la strămoșii romani.

Și pentru că jocul călușarilor de Rusalii este o altă tradiție înscrisă pe „buletinul de identitate” al Olteniei, în Muzeul ASTRA au scos scântei din tălpi călușarii din Frâncești, județul Vâlcea, pentru a aduce veselie și belșug în casele tuturor.

Răspunde