Ușor de zis, greu de cusut

Ușor de zis, greu de cusut

Sibienii curioși să afle cum se fac sacii mari și trainici în care părinții sau bunicii noștri aduceau făina de la moară pot învăța meșteșugul de la muzeografii Muzeului ASTRA.

În cadrul programului „Animă ASTRA”, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui un atelier de cusut saci de moară.

„Chiar dacă grâul în câmp este verde și până se vor culege roadele mai este cale lungă, în fiecare început de vară, indiferent de zona etnografică, femeile pregătesc sacii cu care se merge la moară. În ei se vor depozita și se vor căra grânele transformate în făină, fie că acestea au fost măcinate la moara de apă, de vânt sau cu tracțiune animală. Din material țesut la războiul orizontal, din cânepă în patru ițe pentru a fi rezistenți, sacii de moară de cele mai multe ori sunt tiviți pe margini cu cusătură de mână, tot cu ață tare de cânepă. Hai și tu și încearcă să coși în tehnica surfilării și să vezi cât de solicitantă era această îndeletnicire!”, transmit reprezentanții muzeului.

Accesul la atelier este gratuit și nu este necesară nici o programare, însă munca va fi grea, așa că este recomandată doar adulților care pot lucra folosind ace mari. La final, sacii cusuți de către vizitatori vor fi expuși ca recuzită în morile muzeului.

Evenimentul va avea loc mâine, 3 iunie, între orele 14.00-18.00, la moara hidraulică cu admisie superioară din Dăbâca, județul Hunedoara, expusă în Muzeul în aer liber.

Răspunde