Un nou muzeu pe Valea Hârtibaciului

Un nou muzeu pe Valea Hârtibaciului

Fosta școală din Retiș a devenit muzeu datorită preotului din sat, care a adunat obiecte vechi din gospodăriile localnicilor și îi așteaptă pe turiști să descopere arta, cultura şi spiritualitatea Văii Hârtibaciului.

Expoziția va fi inaugurată astăzi, 21 iunie.

„În zi de mare praznic împărătesc, inaugurăm expoziția țărănească «Sfântul Andrei Șaguna», o expoziție de colecţii etnografice-istorice, un muzeu și un loc care să ne readucă în suflet obiceiurile străbune, atât de frumoase și de pierdute în negura timpului. M-am ocupat în mod special să recuperez, să protejez și să pun în valoare tot ceea ce înseamnă mărturie de viață în acest colțișor de țară. Îmi doresc, prin înființarea expoziției, să le arătăm retișenilor ce patrimoniu cultural bogat au. Ar fi o pierdere enormă ca acesta să se distrugă și să nu afle despre el o lume întreagă. De aceea, m-am implicat personal în obținerea bunurilor expuse aici. În strânsă legătură cu Primăria Brădeni, fără a cărei susținere financiară nu aș fi putut realiza acest proiect, am început lucrările de consolidare și reparații capitale la școala veche din sat, o școală care datează din vremea Mitropolitului Andrei Șaguna. E o onoare și o bucurie să refacem un bun cultural de pe vremea lui Andrei Șaguna, un mare cărturar și militant al restaurării vechii Mitropolii a Transilvaniei. Acest proiect este un vis împlinit azi, un vis pe care l-am avut de la începutul pastorației în această parohie, deoarece am fost atras în mod special de tradiția locului, de portul și obiceiurile acestui sat. Am reușit să obțin, intacte, bunuri cu valoare culturală enormă”, a mărturisit preotul paroh Petru Cosmin Dănilă.

Centrul cultural al satului

Expoziția este organizată tematic. Astfel, vizitatorii pot admira costume tradiționale, unelte tradiționale de tors, obiecte legate de îngrijirea corporală, iar în alt spaţiu obiectele folosite în viaţa de zi cu zi. Nu lipsesc din expoziţie nici icoanele foarte vechi.

Petru Cosmin Dănilă, preot: „Am readus în Valea Hârtibaciului, zona în care liniștea te face să crezi că lumea a stat în loc, un pic din trecutul localnicilor, o bucată de istorie vie, pe care o expunem în vechea școală din sat, o școală care datează încă de pe vremea Mitropolitului Andrei Șaguna. Prin acest muzeu, îmi doresc să scot satul din «izolarea cronică» și sper ca Retiș să devină un reper cultural și de interes pentru cât mai mulți oameni. Le mulțumesc retișenilor pentru implicare, pentru că tot ceea ce veți vedea în această expoziție în mare parte se datorează lor, cei care au donat obiecte personale cu valoare culturală și istorică. Îmi doresc ca această colecție să devină un loc de păstrare a moștenirii culturale.”

Pe lângă expoziție, clădirea are și o sală unde retișenii se pot strânge la un loc la zile de sărbătoare.

Răspunde