Depresia, această boală a secolului care afectează din ce în ce mai multe persoane, indiferent de vârstă, poate fi tratată și cu ajutorul plantelor.
Acestea pot avea efect ajutător, însoțind tratamentul medicamentos sau psihoterapia, dar pot fi utilizate și preventiv, în cazuri de tristețe sporită sau de stres prelungit.
Cătina ține psihologul departe
Cătina, un fruct bogat în vitamine, minerale, aminoacizi esențiali și acizi grași esențiali este o alternativă perfectă în caz de nevoie. Un sirop de cătină administrat zilnic timp de câteva luni mărește nivelul de serotonină din creier, după cum au concluzionat cercetătorii. Acest hormon este responsabil cu starea de calm sau de curaj, atât de dorită de către persoanele care se confruntă cu depresii, atacuri de panică și anxietate prelungită. Totodată, utilizarea acestui produs duce și la micșorarea numărului de recidive în bolile psihice.
Nivelul ridicat de vitamina C, de flavonoide, minerale că fier, fosfor, calciu, magneziu și potasiu, dar și al vitaminelor A, B, E fac din cătină un adevărat fruct minune și în combaterea altor afecțiuni: gripă, guturai, afecțiuni hepatice.
În plus, consumul de sirop de cătină vitaminizează organismul și contribuie la o bună energie zi de zi.
Sunătoarea, cel mai bun antidepresiv natural
Sunătoarea este cunoscută pentru proprietățile ei calmante. Această plantă a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru calmarea nervilor și pentru un somn odihnitor. Fiind unul dintre cele mai bune antidepresive naturale, sunătoarea este întrebuințată în toată lumea în tratamentul depresiilor și al anxietății.
Ceaiul (infuzia) este eficient pentru înlăturarea stărilor de neliniște, fiind o alternativă fără efecte adverse, în comparație cu tratamentele convenționale. Înainte de consum, se va consulta sfatul medicului, pentru că această plantă interacționează cu mai multe medicamente din sferă psihiatriei.
Lavanda induce relaxarea
Lavanda este o plantă care și-a dovedit eficientă în luptă cu depresia. Înainte de toate, este de menționat că această nu vindecă această boală, ci îi atenuează simptomele, care în multe cazuri este la fel de important.
Această plantă cu un colorit care relaxează prin simplă privire sau prin simplul miros este eficientă în inducerea relaxării, iar cercetările în domeniu au demonstrat că are efecte anxiolitice, de stabilizare a depresiei, sedative, analgezice, dar și de protejare a nervilor.
Dacă se folosește alături de medicamentele antidepresive, uleiul esențial de lavandă ajută la îmbunătățirea rapidă a simptomelor. Acesta este un produs sigur și eficient, care se administrează atât prin inhalare, dar și prin masaj sau adăugat în apa de baie.