Târg de primăvară și obiceiuri de Ispas

Târg de primăvară și obiceiuri de Ispas

Producători tradiționali din Rășinari și Sebeșu de Jos prezintă roadele muncii lor la Muzeul ASTRA, acolo unde vizitatorii pot vedea astăzi și o reconstituire a obiceiului de Ispas, așa cum se sărbătorea cândva în Mărginimea Sibiului.

Astăzi, între orele 10 și 16, în Pavilionul Muzeal Multicultural de la intrarea principală veți găsi: produse apicole, țesături și haine cu motive tradiționale, produse din lapte de oaie, dulcețuri, siropuri și zacuscă. Ca la orice târg, vizitatorii vor putea afla detalii despre resursele locale folosite de producători, modalitatea de realizare și vor putea degusta bucatele.

Evenimentul are și o componentă de reconstituire a obiceiului de Ispas. Cu această ocazie, vom afla mai multe despre proprietățile leușteanului și utilizarea acestuia în obiceiuri specifice zilei de Ispas în Rășinari.

„În seara dinaintea Înălțării Domnului, rășinărenii duc leuștean la troițe, la crucile celor adormiți din neamurile lor și aprind lumânări. Tot în seara dinaintea praznicului, se pune leuștean sub pernă sau chiar în dreptul mijlocului, pentru a se dormi peste noapte pe leuștean, existând credința că acesta va ocroti persoana respectivă, făcând-o mai sănătoasă pentru tot anul. Obiceiul s-a transformat în timp, deoarece, la începutul secolului XX, în «Monografia satului Rășinariu», 1915, scrisă de Victor Păcală, citim: «Tot poporul, cu preoții în frunte, iese afară la câmp, unde se face slujbă la bucate și se botează toți cei de față… În ziua aceasta, fetele se încing peste mijloc cu leuștean, ca să nu le doară șalele sau să nu le strice strigoile… Mai demult se înfășurau și stâlpii porții cu leuștean». Duminică, tinerii din Rășinari ne vor duce mai aproape de satul de altădată: vor pune leuștean la poarta gospodăriei și vor împodobi troița de zidărie transferată din Rășinari, Crucea din Capul Satului, ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, având în interior pictate scene biblice de o acuratețe deosebită”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, în valoare totală de aproximativ 787.000 lei, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Răspunde