Naționala de fotbal a României ne-a condamnat din nou să stăm relaxați la televizor și să-i privim pe alții mai vrednici în ghete și jambiere, cum se desfată pe dreptunghiul verde la Campionatul European. Iar dacă așa stă socoteala, măcar să ne consolăm cu o bere rece! Fără emoţii, fără stres, fără patimi şi nervi. Pentru pauza meciului, sau chiar pentru momentele dinainte, în care crampoanele scrâșnesc pe culoarul spre teren, chef Tiberiu Csiszer ne propune o supă cremă… de bere! Să fie în ton cu meciul, cu atmosfera de Campionat European și cu vara timidă.
„Aveam de mult în vedere această rețetă, dar acum, cu ocazia începerii Campionatului European de Fotbal, am zis că e cazul să o și pun în practică. Nu sunt mare consumator de bere, dar am prieteni care sunt, așa că le pot face o bucurie cu o supă crema fină, cu un gust interesant. Ideea acestei supe creme mi-a venit după un eveniment, când am avut la dispoziție bere la discreție. Am luat-o ca pe o provocare și după câteva încercări a ieșit o supă cremă fină și deosebită, pe care vă invit să o încercați!”, ne-a spus chef Tiberiu.
Supă cremă de bere
Ingrediente (pentru 4 porții):
- 500 ml bere, de preferință blondă
- 50 g zahăr
- 100 ml smântână de gătit
- 250 g morcovi
- 250 g păstârnac
- 250 g ceapă
- 3 g cardamon (este un condiment foarte puternic, așa că folosiți foarte puțin)
- 50 g unt
- 400 g pâine veche (pentru crutoane)
- sare și piper, după gust
Mod de preparare:
- Se desface berea și se gustă! Doar așa nițel, de deschis apetitul. Se gustă doar, pentru savurat puteți deschide altă bere pe care să o aveți la îndemână în timp ce pregătiți supa cremă.
- Se curăță toate legumele și se taie după cum vrea fiecare. Cu cât sunt tăiate mai mici, se fierb mai repede.
- Se ia o oală, se pun berea și zahărul la foc și se amestecă până se dizolvă zahărul. Apoi se pun toate legumele și se lasă la foc mic timp de 15 minute. După ce a fiert toată compoziția se pune într-un blender și se adaugă smântâna de gatit. Se blendează până ce toată compoziția se omogenizează și rezultă o supă cremă fină. Se adaugă cardamonul (atenție – e un condiment foarte puternic). Sarea și piperul se pun după gust.
- Pentru crutoane, se taie pâinea veche cubulețe. Într-o tigaie se încinge puțin untul (trebuie avut grijă să nu se ardă) și se adaugă crutoanele, care se țin pe foc mic până se rumenesc.
La recomandarea bucătarului, supa cremă se servește într-un bol cu crutoane, iar chef Tiberiu garantează că o să aveți o supriză plăcută cand papilele gustative se vor întâlni cu supa cremă de bere.
„E o rețetă ce merită încercată! Vă salut din frumosul meu oraș, Mediaș, și vă doresc poftă bună!”, ne-a transmis chef Tiberiu Csiszer.