Stațiunea Muzicală Brukenthal. Acord final Cristian Lupeș

Stațiunea Muzicală Brukenthal. Acord final

Înaintea ultimului concert al stagiunii simfonice, “Strada Cetății” l-a provocat la dialog pe dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru a afla cum s-a văzut din spatele cortinei tot acest efort artistic menit să ne aducă bucurie în pandemie.

Stagiunea regulată 2020-2021 a sărbătorit moștenirea culturală a baronului Samuel von Brukenthal printr-o serie de 46 de evenimente de-a lungul unui “sejur” de nouă luni în “Stațiunea Muzicală Brukenthal”.

“Nimic nu ar fi fost posibil fără Brukenthal”

“Ne-am gândit la aniversarea patronului spiritual Samuel von Brukenthal, baronul care a pus bazele nu doar politice și economice, ci și culturale ale acestui oraș. Sibiul este o atracție turistică și un centru economic, dar în acest moment este un centru cultural foarte important și fără semințele fertile ale lui Brukenthal nu am fi reușit la Sibiu să facem ceea ce facem acum. Toată lumea îl știe ca un loc în care ne așezăm cultural. Și unde ne ducem să ne simțim bine decât într-o stațiune? Așadar, ludic vorbind, stagiunea noastră a fost Stațiunea Muzicală Brukenthal. Stagiunea noastră a fost un model pentru celelalte stagiuni din țară. Un model de bune practici, al Filarmonicii de Stat Sibiu, a putut să se răspândească involuntar, inerțial aproape, și către alte instituții muzicale similare”, a explicat Cristian Lupeș.

“Publicul a venit de fiecare dată cu bucurie”

Sub amenințarea pandemiei, muzica Filarmonicii sibiene a reușit să ajungă la 2.500 de spectatori care au fost norocoși să prindă locuri în sală, însă alți 300.000 au urmărit evenimentele “Stațiunii Brukenthal” pe canalele online ale instituției și ale partenerilor săi, printre care se numără și “Strada Cetății”. “Am fost o vreme online, am revenit cu public, iar am intrat în online, ne-am bucurat de foarte multe vizualizări. În 2019, înainte să vin, vizualizările online ale Filarmonicii Sibiu erau zero, iar acum am trecut de 3-4 milioane, nici nu mai are sens să le numărăm, nu facem statistici din acestea, noi cântăm. Publicul a venit de fiecare dată cu bucurie când am deschis ușile”, rememorează Lupeș.

Cristian Lupeș, manager Filarmonica de Stat Sibiu: “Menirea noastră este de a-i face pe oameni să fie mai buni. În istorie au trecut tot felul de epidemii, războaie, au capotat militarii, oamenii politici, au fost distruse economii, dar arta întotdeauna a fost în ascensiune. Structura mentală și emoțională a artistului îl face să poată continua chiar și în momentele cele mai grele.”

Printre momentele al căror ecou încă răsună pentru Cristian Lupeș se numără festivalul „Minunata muzică nouă”, concertele de 1 Decembrie, Crăciun, Anul Nou și Paști, acțiunea „O floare pentru Thalia”, maratonul de vaccinare din cadrul Summit-ului Muzical European, precum și colaborarea cu Primăria municipiului Deva.

Ce urmează?

Stagiunea simfonică ia sfârșit astăzi, însă artiștii nu pleacă în vacanță, fiindcă de mâine ne vom bucura din plin de ceea ce Lupeș a numit “Vara Filarmonicii”.

“Acest concert înseamnă, pe de o parte, închiderea stagiunii noastre simfonice regulate și intrăm într-o stagiune de vară. Ne vom deplasa în mai multe locuri. Mâine, concertul de închidere a stagiunii va fi iarăși la Deva și va fi, de fapt, concertul de debut al «Verii Filarmonicii». Vă așteptăm în stagiunea următoare, în jur de 1 octombrie, la Sala Thalia. Până atunci, vom avea în septembrie onoarea să fim pentru a doua oară la Sala Radio, la Festivalul Enescu și, de asemenea, dacă pandemia ne lasă, să avem un turneu în 4 septembrie, cu Requiem-ul de Verdi, într-un concert extraordinar la Alte Oper din Frankfurt, ceea ce va fi foarte onorant pentru noi”, a mai dezvăluit managerul Filarmonicii de Stat Sibiu în interviul acordat pentru “Strada Cetății”.

Răspunde