Sibiul, sub steag american

Sibiul, sub steag american

Primul festival cultural organizat în aer liber la Sibiu, în acest an, mobilizează peste 200 de artiști din România și Statele Unite ale Americii.

Filarmonica de Stat Sibiu organizează, în perioada 26 iunie – 4 iulie, ”Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane”, un eveniment ajuns la ediția cu numărul 18. Timp de nouă zile, peste 200 de artiști din România și Statele Unite ale Americii vor evolua pe scena festivalului în 12 evenimente.

Își dau alama pe față

Programul festivalului va fi deschis sâmbătă, 26 iunie, de o serie de mici recitaluri muzicale susținute de Ansamblul de alamă al Filarmonicii de Stat Sibiu în cele mai neobișnuite spații: de la trecerile de pietoni de pe bulevardul Coposu, la balconul Hotelului Împăratul Romanilor, Cupola din Parcul Subarini sau terasa mall-ului Promenada. Același ansamblu muzical va putea fi urmărit miercuri, 30 iunie, pe Esplanada Sălii Thalia, cu începere de la ora 21.

Ziua cea mai lungă

Joi, 1 iulie, festivalul se mută în Piața Mare, pentru a înfumuseța muzical acest spațiu emblematic al orașului. Amfitrioni vor fi muzicienii din Fanfara Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, care vor susține un concert de muzici militare, cu începere de la ora 12,00.

Proiectul ”O harpă de poveste” revine în cadrul festivalului și va putea fi urmărit tot joi, 1 iulie, însă de la ora 18, pe scena de pe Esplanada Sălii Thalia.

Spre seară revenim în Piața Mare, pentru deschiderea oficială a festivalului, la ora 21, alături de Orchestra Filarmonicii Sibiu condusă de dirijorul Cristian Lupeș. Invitați pentru acest moment vor fi dansatorii Teatrului de Balet Sibiu.

Clipe pe clape

Singurul moment muzical din programul festivalului care nu se desfășoară în aer liber este concertul cameral ”Orgile României” programat vineri, 2 iulie, ora 18, în Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Parcul Astra.

În aceeași seară, în Piața Mare avem o întâlnire muzicală cu pianistul Ștefan Lovin, cel care a pregătit un set de lucrări românești și americane adaptate pentru pian.

Cel mai bun trompetist din lume cântă la Sibiu

Ziua de sâmbătă, 3 iulie, este rezervată exclusiv jazz-ului. Pe Esplanada Sălii Thalia, la ora 18 îi vom urmări pe Mircea Tiberian (pian), Chris Dahlgren (contrabas) și John Betsch (percuție).

De la ora 21, Piața Mare devine gazda celui mai mare eveniment muzical al acestui an din Sibiu, concertul extraordinar Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, apreciat drept cel mai bun trompetist contemporan!

Final grandios

Vom închide ediția din acest an, duminică, 4 iulie, chiar de Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, alături de Free Groove – Ansamblul de suflători ai Forțelor Aeriene ale Armatei SUA staționate în Europa, de la ora 19, urmând ca de la ora 21 iubitorii muzicii pop-rock să participe la un concert inedit susținut de formația Byron alături de Orchestra Filarmonicii Sibiu.

Accesul în zona de scaune la toate evenimentele din program este liber, în limita locurilor disponibile și doar după ce se face dovada imunizării împotriva SARS-CoV-2 (persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore). Pentru a respecta normele sanitare în vigoare, spectatorilor prezenți li se va măsura temperatura, iar fiecare dintre aceștia va trebui să se dezinfecteze pe mâini la intrare. Minorii vor fi exceptați de la prezentarea acestor dovezi medicale. Purtarea măștii sanitare este obligatorie pe întreaga durată de desfășurare a evenimentului. Minorii de peste 5 ani vor fi obligați să poarte mască.

Răspunde