Sărbătoarea Deltei înveselește Dumbrava Sibiului

Sărbătoarea Deltei înveselește Dumbrava Sibiului

Lipovenii din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari, în acest sfârșit de săptămână, în zona morilor de vânt și la Târgul de Țară din Muzeul în aer liber.

Așa cum la oamenii Deltei scrumbia se pregătește într-un spectacol culinar presărat cu tradiții, la fel și în Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre va fi meșteșugit și savuros preparată, mâine, 5 iunie, începând cu ora 12, la Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a.

Rețetele ce se vor prepara în muzeu, culese de la Cătălin Mihail, pescar din satul Mila 23, sunt: ciorbă de pește la ceaun, scrumbie marinată și scrumbie afumată.

Marinată din scrumbie

Scrumbia se curăță de solzi și de mațe, se taie feliuțe late cam de grosimea unui deget. Se spală bine în mai multe ape și la sfârșit se lasă în apă cam jumătate de oră să iasă tot sângele. Se scoate se scurge și se sărează bine. Acoperite cu sare, aranjați una lângă alta bucățile de pește și lăsați trei zile ca să se pătrundă bine și să nu aibă gust de crud. Se scoate și se spală de sare bine. După aceea, se lasă cam o oră-două să mai iasă sarea din ea. Cât stă la apă, la desărat, se pregătește oțetul: un litru de oțet la trei de apă, o lingură de sare, una de zahăr, piper boabe și foi de dafin. Se dă în fiert, se lasă să se răcească (este important ca lichidul să fie rece). Se scoate scrumbia din apă, se scurge, se pune într-un vas mai mărișor, se toarnă compoziția peste scrumbie, se amestecă cu lingura pentru a se pătrunde toată.

Scrumbie afumată

Scrumbia se dă prin sare, se îmbracă în tifon şi se lasă agăţată de un copac pentru 24 de ore. După asta, se spală de sare şi se agaţă de capacul unui butoi de lemn. Butoiul este întors, astfel încât peştele să atârne fără să se atingă. În partea de jos a butoiului se face o gaură în care este introdusă o ţeavă care, la celălalt capăt, captează fumul produs de rumeguş de brad aprins. Peştele se ţine la afumat 3-4 ore.

Ciorbă de pește lipovenească

Ceaunul pentru ciorbă este pus pe foc, pe jumătate umplut cu apă. Se adaugă legumele proaspete de grădină, tăiate nu foarte mărunt (roșii, ardei, cartofi și ceapă) și ceaunul este lăsat pe foc, până când legumele sunt fierte. Se adaugă peștele (îndeosebi caras, lin, crap) și puţin oţet, pentru ca acesta să nu se sfărâme. Cu câteva minute înainte de a fi luat ceaunul de pe foc, este adăugat pătrunjelul. Ciorba este potrivită, după gust, cu câteva linguri de oțet.

Activitățile sunt cuprinse sub genericul „Comunități în Muzeul ASTRA”, un program care an de an readuce în atenția publicului comunitățile arhaice, multietnice din Delta Dunării.

Răspunde