Două compoziții semnate de Anton Webern și una din cele mai cântate piese din repertoriul pianistic – ”Concertul pentru pian și orchestră” de Edvard Grieg, în interpretarea pianistului Sorin Petrescu – sunt propunerile muzicale oferite de Filarmonica de Stat Sibiu în această săptămână.
Orchestra Filarmonicii sibiene va fi condusă de dirijorul Cristian Lupeș. Odată cu acest concert, Sala Thalia se redeschide publicului într-un procent de 70%, fiind scoase la vânzare 300 de locuri.
Seara muzicală va fi deschisă de orchestrația realizată de A. Webern a Ricercar-ului din Ofranda muzicală, lucrare care respectă lumea sonoră specifică lui Bach; tema este fragmentată, împărțită între diferite instrumente dând senzația unui caleidoscop muzical. Interesul lui Webern pentru muzica veche va putea fi regăsit și în a doua piesă din program – ”Passacaglia”, un pilon structural al barocului, care constă dintr-o scurtă temă în bas suprapusă cu o serie de variațiuni ale acesteaia. Cele 20 de variațiuni ale Passacagliei de Webern se bazează pe tema tensionată, executată în pizzicato, auzită la început.
Publicul va putea asculta în închiderea programului ”Concertul pentru pian şi orchestra în la minor, op. 16” de Edvard Grieg. Lucrarea a fost compusă pe când autorul avea doar 25 de ani, în 1868. Acest concert, care a captat interesul lui Liszt (în 1870), a devenit una din cele mai cântate piese din repertoriul pianistic. Temele amintesc prin ritm, melodie şi armonie de dansul popular halling şi de instrumentul hardingfele (vioara populară norvegiană). Grieg a revizuit această lucrare cel puţin de şapte ori, până în cele mai mici amănunte, ceea ce a făcut ca orchestraţia, de pildă, să cunoască peste 300 de modificări de la forma originală.