Răzvan Pop: Industriile creative contribuie în mod substanțial la progresul economic și cultural al României

Răzvan Pop: Industriile creative contribuie în mod substanțial la progresul economic și cultural al României

Contribuția adusă de către industriile creative la dezvoltarea culturală și economică este vitală pentru țara noastră, în opinia sibianului Răzvan Pop, director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

„Mă bucur că un prim eveniment cu public din anul 2021 grupează atâtea domenii ale industriilor creative protejate prin drepturi de autor și alte drepturi conexe, aflate în sfera noastră de atribuții, ale ORDA. Contribuția adusă de către industriile creative la dezvoltarea culturală și economică, precum și la inovare, la digitalizare și la noi modele este, așa cum eu încerc să spun, crucială pentru țara noastră. Un studiu recent al EUIPO (European Union Intellectual Property Office) indică că 24% din totalul locurilor de muncă și 46% din PIB sunt asigurate de către aceste industrii bazate pe proprietate intelectuală în România. În ultimii ani, Guvernul României a întreprins eforturi semnificative pentru a pune în valoare această ramură economică. Este astăzi un capitol permanent de dialog cultural și economic asumat, astfel, de țara noastră. Vă asigur că ORDA întreprinde toate eforturile pentru a asigura un mediu cultural și economic care să stimuleze creația și să garanteze protejarea și valorificarea rezultatelor acesteia”, a declarat Răzvan Pop, cu ocazia Romanian Creative Week (RCW), eveniment organizat de către Federația Patronatelor din Industriile Creative, la Iași, în perioada 2-6 iunie.

Tot în cadrul RCW, Asociația Indiero a producătorilor și editorilor de muzică independenți din România organizează prima ediție a INDIERO ON TOUR, o serie de evenimente dedicate tinerilor artiști, producătorilor și editorilor independenți de muzică.

Industria muzicală, un sector economic foarte dinamic în România

„În mod cert, industriile creative contribuie în mod substanțial la progresul economic și cultural al României. Industria muzicală este un reprezentant de seamă în domeniu. Pe lângă stimularea și sprijinirea creației, industria muzicală constituie un sector economic multidimensional. Este generator de locuri de muncă, generator de venituri, generator de beneficii, fiind astfel un sector economic foarte dinamic în România. Mediul digital tot mai dezvoltat, tot mai puternic în România, permite dezvoltarea de noi modele de afaceri capabile să furnizeze răspunsuri veridice, în prezent, în România, existând numeroase servicii online muzicale care asigură accesul publicului în manieră legală și de înaltă calitate atât la repertoriul intern, cât și la cel internațional. Nenumăratele posibilități oferite de tehnologia digitală, precum și aprecierea de care se bucură artiștii noștri, inclusiv la nivel mondial, este accentuată de către milioane de vizualizări de pe YouTube, de exemplu, unele melodii având peste 200 de milioane de astfel de vizualizări. Acesta este un semnal foarte bun al unei economii și al unei industrii în permanentă creștere. De asemenea, modul în care publicul a început să înțeleagă faptul că artiștii și industriile creative trebuie susținute și operele lor trebuie utilizate prin surse legale este o urmare a efortului conjugat atât al autorităților, dar mai ales al titularilor de drepturi, precum și al reprezentanților societății civile, care desfășoară activități în acest domeniu. Suntem la început din acest punct de vedere, dar sunt convins că numai împreună reușim, până la urmă, a crea educația necesară pentru utilizatori de a înțelege de ce un artist are nevoie de recunoașterea dreptului său de autor sau a dreptului său conex. Reiterez faptul că ORDA depune toate eforturile pentru încurajarea, recompensarea și protecția creativității și creatorilor, luând în considerare, totodată, nevoile industriei și utilizatorilor, a publicului, și pentru asigurarea unui echilibru adecvat din toate punctele de vedere.

Cu această ocazie, doresc să salut excelenta inițiativă a Asociației Indiero a producătorilor și editorilor de muzică independenți din România, care a organizat un eveniment dedicat tinerilor artiști. Este îmbucurător faptul că, încă de la început, s-a gândit la o acțiune dedicată acestor tineri artiști, producătorilor și editorilor independenți de muzică. De aceea doresc Indiero succes și cât mai multe ediții puternice și sonore!”, a subliniat Răzvan Pop.

Răspunde