Producătorii sibieni, față în față cu ministrul Agriculturii

70 de producători din județul Sibiu s-au întâlnit ieri cu Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Veronica Țăran-Baciu, director general al Agenției Naționale a Zonei Montane, și Camelia-Maria Procop, director general al Agenției Domeniilor Statului.

”Mă bucur să văd că, la Sibiu, autoritățile publice locale sunt alături de fermierii și producătorii din județ, sprijinind și promovând produsele și tradițiile românești”, a precizat ministrul.

Scopul vizitei de la București a fost de a prezenta primarilor și producătorilor locali măsurile Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 în perioada de tranziție 2021-2022, dar și de a face cunoscute exemple de bune practici ale producătorilor din județul Sibiu și de a asigura informarea reprezentanților Guvernului cu privire la nevoile producătorilor pentru dezvoltarea pe termen lung.

Produse locale pentru “domnii de la București”

Pe Valea Avrigului, 40 de primari și 70 de producători au avut ocazia să se familiarizeze cu prioritățile de finanțare. Invitații au putut degusta brânzeturi și mezeluri tradiționale, plăcinte de sezon, dulcețuri, siropuri, miere sau bere artizanală, toate pregătite de producători locali din toate colțurile județului.

“Şezătoarea Bibliotecii, cu produse după «rețete din şezători», reprezentând Avrigul alături de fabrica de bere “Augusta”, Asociația Crescătorilor de Animale Avrig și Primăria Avrig, cu prezentare de produse, la întâlnirea producătorilor locali cu autoritatea centrală – ministrul Agriculturii și ministrul Muncii. N-au fost pe mese doar bunătăți sau lucruri meşterite ci și… problemele cu care se confruntă producătorii, agricultorii, crescătorii de animale şi propunerile acestora în vederea corecțiilor necesare, oportunități, planuri, proiecte”, a spus Maria Grancea, inițiatoarea Șezătorii Avrig.

După amiază, delegația guvernamentală a vizitat stațiunea viticolă „Apoldia Maior” din Apoldu de Sus, unul dintre cei mai importanți producători de vin din județul Sibiu.

Deocamdată, tot promisiuni

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a prezentat disponibilitatea forului județean de a acorda suport de specialitate producătorilor locali și inițiativelor din mediul rural prin structurile proprii, în special prin departamentul de dezvoltare durabila înființat în cadrul aparatului de specialitate ca parte a acțiunilor de implementare a proiectului  „EUREGA – Regiunile Gastronomice Europene consolidează reziliența și generează creșterea economică” finanțat prin programul INTERREG. ”Județul Sibiu se bucură de cele mai frumoase și diverse zone turistice și de o varietate de produse locale. Dezvoltarea rurală și susținerea agriculturii românești înseamnă implicit și dezvoltarea economică a județului Sibiu. Consiliul Județean Sibiu continuă să vină în sprijinul producătorilor locali și al primarilor, prin implicarea constantă a specialiștilor de la nivelul autorităților centrale și județene, astfel încât aceștia să beneficieze de surse de finanțare pentru dezvoltarea fermelor lor”, a spus Cîmpean.

Lasă un răspuns